KRVAVI SUKOB

VIŠE OD 40 CIVILA UBIJENO U TERORISTIČKOM NAPADU U Burkini Faso proglašena dvodnevna žalost, vojska 'neutralizirala' 80 terorista

 
Ilustracija
 Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia

U noći s utorka na srijedu u napadu na vojnu postrojbu na sjeveru Burkine Faso ubijeno je desetak vojnika, a u terorističkom napadu u utorak ubijene su 43 osobe, rekli su u srijedu izvori iz snaga sigurnosti te zemlje.

"Vojna ophodnja patrola iz baze u Namssiguie napadnuta je tijekom noći s utorka na srijedu", rekao je sigurnosni izvor agenciji AFP.

"U zasjedi koja se dogodila u Hallaléu, gradu u blizini Tongomaela, u provinciji Soum, ubijeno je desetak vojnika", rekao je izvor.

Prema drugom sigurnosnom izvoru, "vojska je odgovorila neutralizirajući nekoliko terorista".

U istoj regiji se u utorak ujutro dogodio napad džihadista u Arbindu u kojem su ubijene 42 osobe.

Nakon tog napada, u kojem je ubijeno 35 civila, uključujući 31 ženu, i sedam vojnika, u Burkini Faso proglašena je dvodnevna žalost u srijedu i četvrtak.

U tom sukobu je ubijeno i 80 terorista, a od džihadista u bijegu oduzeto je "stotinu motocikala i velike količine naoružanja i streljiva", prema vlastima Burkine Faso.

To je najsmrtonosniji napad u toj zapadnoafričkoj zemlji od početka džihadističkog nasilja prije pet godina.

"Napad je oko šest ujutro izvelo više od 200 teško naoružanih militanata, u kamionetima i na motociklima", rekao je sigurnosni izvor agenciji AFP.

"Dok je postrojba vojska bila pod jakom vatrom, druga skupina naoružanih pojedinaca napala je civilno stanovništvo, uglavnom žene, uključujući raseljene osobe koje su se sklonile u Arbindi", rekao je drugi izvor.

Područje Arbinda, koje se nalazi 90 km od Džiba glavnog grada provincije Soum, ove je godine redovito izloženo džihadističkim napadima usmjerenim i na civile i na policiju.

U državama Sahela, regiji koja se proteže od južno od Sahare do Atlantika i Crvenog mora, djeluje više oružanih skupina od kojih su se neke priključile Islamskoj državi ili al Kaidi, a njihovim napadima stalno su izloženi Mali te susjedni Niger i Burkina Faso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2021 02:49