BURE BARUTA?

Više od 40 posto Amerikanaca vjeruje kako je u sljedećih 10 godina moguć građanski rat

Ta brojka znatno je veća među onim biračima koji se identificiraju kao " tvrdokorni republikanci"

Napad na Capitol 6. siječnja 2021

 Mediadrumimages/davidbutow/punct/Media Drum World/Profimedia/Mediadrumimages/davidbutow/punct/Media Drum World/Profimedia

Više od dvije petine Amerikanaca vjeruje da je građanski rat barem donekle vjerojatan u sljedećih 10 godina, piše Guardian. Prema novom istraživanju YouGova i Economista - ta brojka znatno je veća među onim biračima koji se identificiraju kao " tvrdokorni republikanci".

A političari nimalo ne pomažu. U nedjelju navečer, senator iz Južne Karoline Lindsey Graham predvidio je "nerede na ulicama" ako Trump bude optužen zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata koje je FBI pronašao u Trumpovom domu ovog mjeseca. Kritike su odmah uslijedile. U ponedjeljak je Mary McCord, bivša zamjenica glavnog državnog odvjetnika, izjavila za CNN da je "nevjerojatno neodgovorno za izabranog dužnosnika da prikriveno prijeti nasiljem, zbog toga što policija i Ministarstvo pravosuđa samo rade svoj posao".

Devet smrtnih slučajeva, uključujući samoubojstva među policajcima, povezano je s napadom na Capitol 6. siječnja 2021, a upravo je od tada je zabilježen porast straha od političkog nasilja. Većina stručnjaka ipak vjeruje da je oružani sukob punih razmjera, poput američkog građanskog rata 1861.-65., malo vjerojatan.

- Zemlje s demokracijama i vladama jakim poput američke ne upadaju u građanski rat. Ali ako naše institucije oslabe, priča bi mogla biti drugačija - izjavila je ovoga mjeseca Rachel Kleinfeld, stručnjakinja za građanske sukobe pri Carnegie Endowment for International Peace.

U anketi koju su proveli YouGov i Economist, 65% svih ispitanika smatra da se političko nasilje povećalo od početka 2021. Nešto manje, 62%, smatra da će političko nasilje porasti u sljedećih nekoliko godina. Sudionici su također upitani: "gledajući 10 godina u budućnost, što mislite koliko je vjerojatno da će doći do građanskog rata u ovoj zemlji?"

Čak 43% građana SAD-a kazalo je da je građanski rat donekle vjerojatan. Među demokratima i nezavisnim biračima tako je mislilo oko 40% ispitanika. Ali među tvrdokornim republikancima, čak 54% njih je reklo da je građanski rat moguć u narednih deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:53