CRNE BROJKE

Više od 4400 migranata poginulo je prošle godine u pokušaju da morem stignu u Španjolsku

Samo na putu od obale zapadne Afrike do Kanarskih otoka poginulo je 4016 migranata, objavila je španjolska organizacija
 Fadel Senna/AFP

Više od 4400 migranata poginulo je prošle godine u pokušaju da morem stignu u Španjolsku, objavila je u ponedjeljak španjolska nevladina organizacija Caminando Fronteras.

U 2021. je na putu u Španjolsku poginulo najviše migranata do sada , gotovo dvostruko više nego 2020 u kojoj je, kako se vjeruje, na tom migrantskom pravcu poginulo 2170 ljudi.

Samo na putu od obale zapadne Afrike do Kanarskih otoka poginulo je 4016 migranata, objavila je španjolska organizacija.

Broj poginulih koji je iznio Caminando Fronteras je tri i pol puta veći od onog UN-ove organizacije za migracije (IOM). Španjolska organizacija kaže da su njeni aktivisti u bliskom kontaktu s preživjelima nesreća i obiteljima migranata u Africi.

U svim slučajevima, tvrdi, podaci iz primarnih izvora se uspoređuju s informacijama migrantskih zajednica, službenim tijelima i drugim NVO-ima na terenu.

I na stranicama IOM stoji napomena da, stoga što se "nesreće sa smrtnim ishodima često bilježe tjednima ili mjesecima nakon događaja, konačan broj poginulih u 2021. vjerojatno je znatno veći".

Caminando Fronteras kaže da su u ukupnom zbroju od 4404 poginulih, 4175 potvrđenih smrtnih slučjeva te 229 migranata koji su nestali od početka pokušaja migracije i gotovo su sigurno mrtvi. Među žrtvama je 628 žena i 205 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 22:56