KRAJ KAOSA

Više od 4500 kamiona počelo napuštati luku Dover: ‘Stanje bi se trebalo srediti u subotu‘

Britanski ministar objavio je da je testirano oko 10 tisuća vozača kamiona na covid, a 4500 kamiona dobilo je dozvolu da prijeđe kanal.
 Niklas Halle‘n/AFP

Više od 4500 kamiona, među bezbrojnim teretnim vozilima koja danima čekaju u i oko britanske luke Dover, počelo je u petak prelaziti Engleski kanal nakon što je raspoređeno gotovo tisuću britanskih vojnika kako bi se ubrzalo testiranje na koronavirus, javljaju svjetske agencije.

Britanski ministar prometa Grant Shapps objavio je da je u petak testirano oko deset tisuća vozača kamiona na koronavirus, a 4500 kamiona dobilo je dozvolu da prijeđe kanal.

Luka je, unatoč božićnim blagdanima ostala otvorena, pa su trajekti prevozili kamione uglavnom samo u smjeru Francuske. I vlakovi su bez prekida prevozili kamione kroz tunel.

"Do večernjih sati Britaniju je napustilo 1400 kamiona", kazao je lučki kapetan u Calaisu Benoit Rochet za AFP.

"Ovim tempom stanje bi se trebalo riješiti u subotu", dodao je.

Getlink, koji upravlja Eurotunelom, kazao je da je više od tisuću kamiona do 17 sati prošlo u oba smjera kroz tunel, od kojih je dvije trećine bilo u smjeru Francuske.

Kamioni su bili zaglavljeni danima na jugoistoku Engleske nakon što je Francuska zabranila sve ulaske iz Britanije na 48 sati kako bi spriječila unos novog soja koronavirusa za koji stručnjaci vjeruju da je zarazniji.

Taj je potez rezultirao velikim zastojem za desetak tisuća kamiona na britanskim autocestama, a dio kamiona prebačen je na piste zračne luke Manston, prema podacima europske povjerenice za promet Adine Valean koja je kritizirala Francusku zbog odluke.

Vozači su bili ljuti zbog toga što su dane, uključujući Božić proveli na britanskim autocestama bez osnovnih higijenskih uvjeta zbog toga što se nisu mogli testirati na koronavirus kao preduvjet ulaska u Francusku.

Britanski ministar prometa u petak je na Twitteru objavio da je od deset tisuća testova samo 24 vozača kamiona bilo pozitivno.

U testiranju su pomagali francuski vatrogasci koji su poslani u Dover.

Francusko ministarstvo prometa organiziralo je više od tisuću obroka za vozače, koji su podijeljeni uz pomoć dobrovoljaca francuskog Crvenog križa.

Britansko ministarstvo obrane u petak je objavilo da je poslalo dodatnih 800 pripadnika oružanih snaga kako bi se ubrzala testiranja i rasčistile kolone.

U akciju su se uključili i poljski vojnici, nakon što je ta zemlja u Dover poslala tim od 60 vojnika u pomoć tisućama poljskih vozača kamiona te pošiljke testova za koronavirus i hrane za njih.

Tisuće kamiona zaglavljeno je u Engleskoj od nedjelje nakon što je Francuska zatvorila svoje granice.

U srijedu postignut je dogovor Londona i Pariza da se vozači podvrgnu brzim testovima kako bi ušli u Francusku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:31