JASAN STAV

Više od 80.000 ljudi izašlo na ulice: Masovni prosvjedi Izraelaca protiv novih Netanyahuovih reformi

Prosvjednici su izmjene koje je predložio premijer Benjamin Netanyahu opisali kao napad na demokratsku vladavinu

Prosvjed u Izraelu

 Gili Yaari/Nurphoto Via Afp

Više od 80.000 izraelskih prosvjednika okupilo se u Tel Avivu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo protiv planova nove desničarske koalicijske vlade da revidira pravosuđe. Reforme bi, među ostalim, olakšale parlamentu poništavanje odluka Vrhovnog suda. Kritičari strahuju da bi nova vlada to mogla iskoristiti za ukidanje tekućeg suđenja premijeru Benjaminu Netanyahuu, kojemu se sudi pod optužbama za podmićivanje, prijevaru i zlouporabu povjerenja.

Reforme bi također dale veći utjecaj političarima na imenovanje sudaca, a većina članova povjerenstva za izbor dolazi iz vladajuće koalicije.

image

Prosvjed u Izraelu

Gili Yaari/Nurphoto Via Afp

Prosvjednici su izmjene koje je predložio premijer Benjamin Netanyahu opisali kao napad na demokratsku vladavinu. Skupovi su također održani ispred rezidencije premijera u Jeruzalemu i u sjevernom gradu Haifi, izvijestili su lokalni mediji, prenosi BBC.

Jedna skupina prosvjednika sukobila se s policijom dok su pokušavali blokirati glavnu cestu, autocestu Ayalon, u Tel Avivu.

Kritičari kažu da bi reforme osakatile neovisnost pravosuđa, potaknule korupciju, unazadile prava manjina i lišile izraelski sudski sustav vjerodostojnosti. Prosvjednici su transparentima poručili novoj koaliciji da je ‘sramotna vlada‘.

Među onima koji su protiv su i predsjednica Vrhovnog suda Izraela, Esther Hayat, i državna tužiteljica.

Prosvjednici u Tel Avivu bili su zaogrnuti izraelskim zastava, nosili su transparente na hebrejskom, kao i fotografije Netanyahua s X-om preko usta. Jedna skupina mladih djevojaka imala je crvene otiske ruku preko usta te su na taj način poručile vladi da neće šutjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:43