StoryEditor
PANDEMIJA

VIŠE OD PET MILIJUNA ZARAŽENIH U SVIJETU Južna Amerika postala područje s najvećim porastom oboljelih, brojke iz Brazila naročito zabrinjavaju

Pogreb osobe koja je preminula od koronavirusa u brazilskom gradu Sao Paulo
 AFP

Sa rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, broj zaraženih osoba u svijetu premašio je pet milijuna, Južna Amerika je postala područje s najvećim porastom oboljelih, prestigavši Sjedinjene Američke Države i Europu. 

Najveće južnoameričko žarište je Brazil, gdje je u posljednja 24 sata zabilježeno 888 smrti od posljedica bolesti Covid-19, a gotovo 20.000 ljudi je bilo pozitivno, čime je ukupan broj zaraženih došao na 291.579.

Brazil je sada treći na listi po broju zaraženih koronavirusom, iza SAD-a i Rusije.

Od prvih potvrđenih slučajeva zaraze u Wuhanu, 10. siječnja, trebala su gotovo tri mjeseca da bi se u svijetu došlo do milijun zaraženih osoba. U ovom trenutku se zaraza širi tempom od milijun novih slučajeva svaka dva tjedna, navodi agencija Reuters.

S više od pet milijuna zaraženih u manje od pola godine, koronavirus je nadmašio broj godišnjih slučajeva težeg oblika gripe, kojih je prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije između tri do pet milijuna svake godine.

Pandemija izazvana koronavirusom odnijela je više od 326.000 života, iako postoji sumnja da je taj broj i veći. Više od polovine svih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Europi. Unatoč stalnom rastu broja novih slučajeva zaraze, mnoge su se države odlučile na ublažavanje zaštitnih mjera kojima je širenje virusa stavljeno pod kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:51