STIŽE I PLENKOVIĆ

Više od stotinu država šalje svoje predstavnike na sigurnosnu konferenciju u München, Putin nije pozvan

Nismo željeli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi dati platformu za širenje propagande, kaže direktor konferencije

Vladimir Putin

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via AFP

Rat u Ukrajini, gotovo godinu dana nakon ruske invazije, i pojačane napetosti između Pekinga i Washingtona bit će u središtu sigurnosne konferencije koja u petak počinje u Münchenu.

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron su među 45 šefova država i vlada koji stižu na jedan od najvećih skupova o globalnoj sigurnosti. U glavnom gradu Bavarske bit će i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, šef NATO-a Jens Stoltenberg i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi također dolaze u München koji će u iduća tri dana postati središte međunarodne diplomacije.

Dok se Ukrajina suočava s novom ruskom ofenzivom, zapadni čelnici trebali bi potvrditi svoju predanost podršci Kijevu koliko god bude potrebno da se odbije ruska agresija, koja je počela 24. veljače 2022.

Organizatori su objavili da ruska vlada zbog invazije na susjednu zemlju nije pozvana u München. To je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća da Moskva neće biti prisutna na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika i stručnjaka o glavnim izazovima međunarodne sigurnosti.

- Nismo željeli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi dati platformu za širenje propagande - rekao je početkom mjeseca direktor konferencije Christoph Heusgen u Berlinu. Iz konferencije je ove godine isključen i Iran.

Očekuje se da će istaknuto mjesto u raspravama imati i napetosti između Sjedinjenih Država i Kine, pogoršane nadlijetanjem kineskog balona nad američkim teritorijem.

Šef kineske diplomacije Wang Yi održat će govor u kojem će pojasniti stajališta Pekinga o gorućim međunarodnim pitanjima, objavilo je njegovo ministarstvo. Kina nastavlja podržavati Putina, smatrajući da su SAD i NATO glavni krivci za rat u Ukrajini.

Više od stotinu država šalje svoje predstavnike u München, uključujući više od trideset ministara obrane i 50 ministara vanjskih poslova, među kojima je šef ukrajinske diplomacije Dmitrij Kuleba.

Od prve konferencije 1963., München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme Hladnoga rata, skup im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof u kojem se održava pruža im zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:01