LIJEČENJE U TIJEKU

VIŠE TISUĆA VOJVOĐANA U SAMOIZOLACIJI ZBOG KORONAVIRUSA Jedan oboljeli umro, najteže je u Kikindi

 AFP

Više je tisuća građana Vojvodine u kućnoj izolaciji, sedam ih se liječi u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), od kojih je dvoje u teškom stanju, a najveći broj zaraženih se nalazi u banatskom mjestu Kikindi, prenijeli su u subotu vojvođanski mediji.

"Imamo više tisuća ljudi na teritoriju Vojvodine u izolaciji. No mnogo ih je više u ostatku Srbije“, izjavio je predsjednik vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović, na preuzimanju pet respiratora u KCV-u.

On je poručio da je Pokrajina spremna na sve scenarije, da je i ranije imala dovoljan broj respiratora, ali da je pet novih značajno „za ono što nas u najgorem slučaju očekuje“.

Na infektivnoj klinici liječi se sedam pacijenata, a tijekom noći primljen je jedan oboljeli strani državljanin, koji je u stabilnom općem stanju, izjavio je pokrajinski tajnik za zdravstvo, član stožera za izvanredne situacije Zoran Gojković.

"Nažalost, u petak smo imali smrtni ishod, preminuo je pacijent star 59 godina iz Kikinde, koji je liječen na klinici za infektivne bolesti i koji je osim ove infekcije, imao brojne druge zdravstvene tegobe, koje su pridonijele napretku svih ovih infekcija“, dodao je Gojković.

Najrestriktivnije mjere u Vojvodini zbog pandemije koronavirusa primjenjuju se u Kikindi u kojoj se nalazi najveći broj zaraženih, javljaju mediji.

Za razliku od drugih gradova u zemlji građani toga grada dobivaju glasna upozorenja iz policijskih automobila, zatvorene su sve radnje, osim onih prehrambenih i ljekarni, zabranjeno je okupljanje, ograničeno je kretanje po javnom prostoru.

U više vojvođanskih gradova policija je pronalazila i kažnjavala osobe koje su prekršile mjere samoizolacije ili su se kretale u vrijeme policijskog sata, između 20 i pet sati ujutro.

„Na sudu u Subotici izrečene su prve kazne za starije od 65 godina, a i za one mlađe koji se nisu pridržavali policijskog sata. Na Sudu su izrečene dvije mjere zabrane napuštanja stana s telefonskim nadzorom starijim od 65 godina koji su napustili svoje domove. Ukoliko budu ponovo uhvaćeni vani – ići će u pritvor“, javio je RTV o stanju u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

I pored poruka srbijanskih dužnosnika o dovoljnoj količini prehrambenih artikala građani gomilaju zalihe hrane i sredstava za higijenu.

„Namirnice poput šećera, voća, povrća, ulja, toalet papira, dječje kozmetike ima dovoljno, jedino police s brašnom prodavači ne stižu popuniti brzinom kojom se prazne“, navodi RTV.

Rafovi, dopunjeni paletama brašna u pakiranjima od pet kilograma, prazne se gotovo svakih sedam, osam minuta, pa se iznova dopunjavaju.

Stanju u zemlji prilagođen je rad institucija hrvatske manjine u Srbiji.

Sva su okupljanja i programi otkazani, udruge kulture obustavile su rad, a jedine se aktivnosti poduzimaju u području obrazovanja gdje se traže načini da se nadomjesti prekinuta nastava na hrvatskom jeziku.

RTV je u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem započeo snimanje obrazovnih emisija koje će se početi emitirati svaki dan od ponedjeljka 23. ožujka.

Svi su granični prijelazi u Vojvodini, prema Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj u potpunosti zatvoreni, osim za teretni prijevoz.

„Nitko ne može u zemlju, a ni iz nje, pogotovo ako se zna da je Mađarska još ranije zatvorila svoje granice. Osim granične policije, prijelaz osigurava i vojska. Do zatvaranja granice, 60 osoba, državljana Srbije pristiglih iz inozemstva koji nemaju prebivalište u zemlji, upućeno je s graničnog prijelaza Horgoš, s Mađarskom, u vojnu ustanovu Morović kod Šida gdje je za ove osobe uspostavljena karantena“, javio je reporter Radio televizije Vojvodine (RTV).

U Srbiji je do subote u osam sati potvrđeno 14 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 149, priopćila su mjerodavna državna tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:48