DOGOVOR

Višegradska skupina ubrzava razvoj željezničke mreže za prijevoz žitarica

Dužnosnici skupine V4 usuglasili su se na sastanku u Budimpešti da će njihove zemlje učiniti sve da pomognu Ukrajini

Viktor Orban

 Ludovic Marin/Afp

Prometni dužnosnici zemalja Višegradske skupine dogovorili su se da će ubrzati pripreme za izgradnju brze željezničke mreže u svojim zemljama te pojačati napore za prijevoz žitarica iz Ukrajine, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo tehnologije i industrije (TIM).

Trenutačni europski željeznički kapaciteti nisu dovoljni da se svo ukrajinsko žito, koje se do sada dopremalo preko Crnog mora na zapad, preveze na vrijeme, rekao je državni tajnik David Vitezy.

Dužnosnici skupine V4 usuglasili su se na sastanku u Budimpešti da će njihove zemlje učiniti sve da pomognu Ukrajini, kao i Africi i Aziji koje se oslanjaju na ukrajinski izvoz, dodao je.

Zemlje V4 traže nova područja za suradnju kako bi proširile svoje kapacitete za prekogranični promet unutar Europske unije te za mapiranje mogućnosti prijevoza preko rijeke Dunav, rekao je Vitezy.

Sve zemlje skupine V4 rade na razvoju brze željezničke pruge koja će povezivati Budimpeštu i Varšavu preko glavnih gradova Češke i Slovačke, rekao je Vitezy.

Dodao je da bi Mađarska mogla dobiti ekološku dozvolu za dionicu Budimpešta-Jura u idućih godinu dana.

Slovačka trenutačno planira trasu svoje dionice pruge, a Češka i Poljska su u fazi detaljnog planiranja, dodao je državni tajnik.

Putovanje između Budimpešte i susjednih prijestolnica skratit će se tim projektom za otprilike dva sata, ističe se u priopćenju.

Putovanje od Budimpešte do Praga trebalo bi trajati tri i pol sata, a putovanje na relaciji Budimpešta-Varšava pet i pol sati, s vlakovima koji će dostizati brzinu do 320 kilometara na sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:47