KREĆU U SVIBNJU

Visoka napetost na osjetljivom području, Britanci na Pacifik šalju golemu flotu: ‘Pokazat ćemo moć!‘

Bojnu skupinu predvodit će nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth, jedan od dva nosača aviona kojima raspolažu Britanci
HMS Queen Elizabeth
 Neil Watkin/Alamy/Alamy/Profimedia

Velika Britanija u svibnju će poslati veliki dio svoje flote u Tihi ocean, gdje će njezini brodovi sudjelovati u vojnim vježbama s flotama Indije, Japana, Južne Koreje i SAD-a. U osjetljivom području, gdje se iskušavaju snage s Kinom, britanska flota trebala bi ostati mjesecima, prenosi CNN.

Britanski ministar obrane Ben Wallace najavio je da će to biti najveća britanska flota poslana izvan britanskih voda u posljednjih nekoliko godina.

- Kad naša bojna skupina isplovi sljedeći mjesec, vijorit će zastavu Velike Britanije, projicirajući naš utjecaj, signalizirajući našu moć, surađujući s našim prijateljima i potvrđujući našu predanost rješavanju sigurnosnih izazova danas i sutra - rekao je ministar obrane. Velika Britanija se ne povlači nego plovi naprijed, igrajući aktivnu ulogu u oblikovanju međunarodnog sustava 21. stoljeća, poručio je Wallace.

Bojnu skupinu predvodit će nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth, jedan od dva nosača aviona kojima raspolažu Britanci. To je najveći ratni brod koji je Velika Britanija ikad poslala na more, javlja CNN.

Nosaču će se pridružiti dva razarača, dvije protupodmorničke fregate, podmornica i dva pomoćna broda za opskrbu, navodi se u priopćenju ministarstva. U skupini će ploviti raketni razarač američke mornarice s navođenim raketama koji će s fregatom iz Nizozemske biti zadužen za protuzračnu obranu. Na nosaču zrakoplova bit će britanski i američki avioni, RAF-ovi nevidljivi avion F-35B i američki F-35B. Iz britanskog ministarstva obrane poručili su da je to najveća skupina najmodernijih aviona lovaca pete generacije na moru bilo gdje u svijetu.

CNN prenosi ocjenu Međunarodnog instituta za strateške studije da će britanska bojna skupina biti najbliža snazi jedne bojne skupine američke mornarice.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je cilj raspoređivanja pomorske bojne skupine produbljivanje sigurnosne uloge Velike Britanije u pacifičkoj regiji. Slanje vojne flote u skladu je s ciljevima britanske vanjske politike objavljene u ožujku u dokumentu u kojem se ističe da će "rastuća snaga Kine i međunarodna asertivnost vjerojatno biti najznačajniji geopolitički faktor 2020-ih". Kina predstavlja najveću prijetnju ekonomskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva, ocijenjeno je u dokumentu, uz najavu da Britanija planira povećati vojnu prisutnost širom svijeta.

Tijekom putovanja britanska pomorska bojna skupina posjetit će 40 zemalja na svom putu od 30.000 milja (48.280 kilometara) kroz Sredozemno more i Indijski ocean do Tihog oceana. Točna ruta nije objavljena, ali zna se da će britanska flotila sudjelovati u zajedničkoj vojnoj vježbi Bersama Lima, kojom će se obilježiti 50. godišnjica Sporazuma o obrani pet sila, potpisanog između Malezije, Singapura, Australije, Novog Zelanda i Velike Britanije. Na putu prema Singapuru trebala bi proći uz rub Južnog kineskog mora. Kina za gotovo cijelo Južno kinesko more tvrdi da je njezin teritorij, a prisutnost stranih ratnih brodova tamo osuđuje kao izvor napetosti u regiji.

Kinesko ministarstvo obrane je u ožujku, na pitanje o britanskom raspoređivanju snaga i francuskoj vojnoj aktivnosti u Južnokineskom moru, poručilo da se Peking "čvrsto protivi" bilo kojoj zemlji koja se miješa u regionalna pitanja pod izlikom slobode plovidbe i šteti zajedničkim interesima zemalja regije. Očekuje se da će britanska bojna skupina proći uz istočni dio Tajvana, otočne države na koju Kina polaže pravo kao dio svog teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 05:46