SKANDAL U KIJEVU

Visoki dužnosnici napuštaju Vladu, isplivali i detalji zbog kojih ih se Zelenski morao riješiti!

Istraživački novinari otkrili su afere koje tresu vojsku, Državno odvjetništvo, Ured predsjednika...

Volodimir Zelenski

 Sergei Supinsky/Afp

U sjeni rata, Ukrajinu potresa korupcijski skandal. Samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski najavio da će otpustiti neke od svojih najviših dužnosnika, ostavku su podnijeli zamjenik Ureda predsjednika Kirilo Timošenko, zamjenik ministra obrane Vjačeslav Šapovalov i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Oleksij Simonenko.

Šapovalov, koji je bio odgovoran za logistiku Oružanih snaga Ukrajine, ostavku je podnio nakon objave novinarske istrage koja je ustvrdila da je hrana za ukrajinsku vojsku kupljena po previsokim cijenama. Istraživački novinar Jurij Nikolov objavio je članak u novinama Zerkalo Nedeli, u kojem otkriva kako ministarstvo kupuje hranu za svoje vojnike po cijenama i do triput višim od maloprodajnih cijena u trgovinama.

"Unaprijed se ispričavam čitateljima na prouzročenoj boli. No, zapravo bi se trebalo ispričati Ministarstvo obrane, na čelu s Oleksijem Reznikovim, jer su tijekom velikog rata povećali apetit za pronevjerom", tim je riječima Nikolov započeo članak.

Čistka je počela

Reznikov je odbacio optužbe iznesene protiv njega, i čak optužio Nikolova da je manipulirao svojim nalazima. Nacionalni ured za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU) u priopćenju je rekao da su istragu o ugovorima o vojnom ugostiteljstvu otvorili i prije nego što je Nikolov objavio svoj članak. Reznikov je naposljetku prihvatio ostavku svog zamjenika i obećao da će surađivati s parlamentarcima i policijskim službenicima tijekom istrage.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Simonenko ostavku je podnio nakon što su novinari objavili da je krajem 2022. otišao na odmor u Španjolsku, u Mercedesu biznismena iz Lavova. Državno odvjetništvo reklo je da je Simonenko ostavku podnio "svojevoljno". Timošenko, zamjenik predsjedničkog ureda, također je naveo da ostavku podnosi "svojevoljno". Razlog njegove ostavke je nepoznat. Timošenka su ranije kritizirali jer je vozio terenac koji je ustupljen Ukrajini za humanitarne misije.

image

Kirilo Timošenko

Ukraine Presidency Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Ukraine Presidency Via Bestimage/bestimage/profimedia

Čistka koruptivnih dužnosnika počela je tijekom vikenda, kad je Zelenski otpustio zamjenika ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Vasilija Lozinskog. Lozinski je uhićen zbog sumnje da je primio mito od 400.000 dolara kako bi olakšao sklapanje ugovora o kupnji opreme za proizvodnju električne energije i generatora po prenapuhanim cijenama. Pavlo Halimon, zamjenik čelnika stranke predsjednika Zelenskog Sluga naroda, također je smijenjen u ponedjeljak zbog optužbi za korupciju. Halimon je navodno kupio nekretninu u Kijevu po znatno nižoj od tržišne cijene.

Zelenski je nakon toga najavio kako će otpustiti nekoliko ministara te je zabranio vladinim dužnosnicima putovati u inozemstvo na odmor, ili u bilo koju drugu neslužbenu svrhu, što je potez kojim želi pokazati kako neće dopustiti korupciji da potkopa obranu zemlje.

image

Vasilij Lozinski

Ukrinform/Avalon/Profimedia/Ukrinform/avalon/profimedia

David Arahamija, šef frakcije stranke Sluga naroda u ukrajinskom parlamentu, nagovijestio je da bi se neki od korumpiranih dužnosnika ovog proljeća mogli suočiti sa zatvorskom kaznom. Ukrajinska Pravda citirala je neimenovane vladine izvore, koji kažu da se razmatraju smjene ministra sporta, ministra goriva i energetike te ministra strateških industrija. Predsjednička administracija navodno raspravlja o tome jesu li ta tri ministarstva potrebna u ratnim uvjetima.

Što s oružjem?

Europska unija vezala je status kandidata Ukrajine za reviziju vladavine prava, pravosuđa i borbe protiv korupcije. Uz zabrinutost zbog rizika od korupcije, koja će ugroziti napore poslijeratne obnove, pojedini američki dužnosnici izrazili su i zabrinutost da bi američko oružje dano Ukrajini moglo biti preusmjereno ili ukradeno za preprodaju na ilegalnim tržištima.

Ukrajina ima dugu povijest neobuzdane korupcije i klimavog upravljanja. Transparency International rangirao je korupciju u zemlji na 122. mjesto od 180 zemalja, ne puno bolje od Rusije, koja se 2021. godine našla na 136. mjestu. Zelenski, koji je došao na vlast 2019., uz obećanje da će očistiti Ukrajinu od korupcije, rekao je kako se nada da će smjena viših i nižih dužnosnika poslati "signal svima onima čije radnje ili ponašanje krše načelo pravde".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:19