NOVA PRIJETNJA

Visoki dužnosnik Pentagona: ‘ISIS-K planira napad na SAD, uskoro će to moći i ostvariti‘

Colin Kahl je rekao i da bi Al Qaedi trebalo godinu ili dvije da obnovi sposobnost izvođenja napada na Sjedinjene Države
džihadisti Islamske države
 Screenshot

Američka obavještajna zajednica smatra da Islamska država u Afganistanu, poznata i kao ISIS-K, namjerava napasti SAD.

Sposobnost da izvede takav napad ta bi teroristička organizacija mogla steći za samo šest mjeseci, izjavio je u Kongresu visoki dužnosnik Pentagona, prenosi Reuters.

Istup Colina Kahla, višeg savjetnika u ministarstvu obrane, najnoviji je podsjetnik da teroristi bazirani u Afganistanu i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Pri tom valja istaknuti da ISIS-K kao svoje neprijatelje vidi i talibane, koji od kolovoza i povlačenja američkih trupa vladaju Afganistanom. Štoviše, u zadnjih nekoliko mjeseci izveli su više krvavih napada, od onog tijekom evakuacije civila iz Kabula, u kojem je poginulo više od stotinu ljudi, do dva nedavna razorna napada na šiitske džamije.

U svjedočenju ispred Odbora za oružane snage, Kahl je rekao kako je još uvijek nejasno mogu li se talibani učinkovito boriti protiv Islamske države nakon povlačenja američkih trupa.

Podsjetimo, Sjedinjene Države su se u Afganistanu borile protiv talibana, kao i terorističkih poput Islamske države.

- Prema našoj procjeni, talibani i ISIS-K u smrtni neprijatelji. Dakle, talibani su visoko motivirani da krenu u napad na njih. No, treba utvrditi njihovu sposobnost da to učine, rekao je Kahl i procijenio da Islamska država ima nekoliko tisuća boraca.

Vršitelj dužnosti šefa diplomacije nove talibanske vlade Amir Khan Muttaqi rekao je da će vlast odgovoriti na prijetnju koja dolazi od Islamske države. Također je rekao da Afganistan neće postati baza za napade na druge zemlje.

Nadalje, Kahl je sugerirao da Al Qaeda u Afganistanu predstavlja složeniji problem, s obzirom na dugogodišnje veze te terorističke skupine s talibanima. Upravo su te veze potaknule američku vojnu intervenciju u Afganistanu 2001. nakon napada 11. rujna na New York i Washington. Tada su, podsjetimo, talibani skrivali vođe Al Qaede.

Kahl je rekao da bi Al Qaedi trebalo godinu ili dvije da obnovi sposobnost izvođenja napada na Sjedinjene Države.

Predsjednik SAD-a Joe Biden, kojem je kaotično američko povlačenje iz Afganistana srušilo rejting među građanima, rekao je da će Sjedinjene Države i dalje budno pratiti prijetnje koje dolaze iz Afganistana. Istaknuo je da obavještajna zajednica prikuplja informacije iz te zemlje kako bi se na vrijeme identificirale prijetnje za nacionalnu sigurnost koje dolaze od terorističkih skupina poput Al Qaede i Islamske države.

Kahl je rekao da je cilj obavještajaca osujetiti djelovanje tih skupina, s konačnom namjerom da one nikad ne steknu sposobnost napada na SAD.

Ipak, američki dužnosnici iza kulisa upozoravaju da je identificiranje i razbijanje skupina poput Al Qaede i Islamske države iznimno teško bez američkih trupa u zemlji. Za djelovanje prema teroristima tako im, zasad, ostaju bespilotne letjelice koje polijeću iz američkih baza na Bliskom istoku.

Kahl je kraju dodao i da Sjedinjene Države još nemaju nikakav sporazum s državama koje graniče s Afganistanom o eventualnim bazama za američke vojnike koje bi se mogle otvoriti u tim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 05:58