VOĐA U PROBLEMIMA

Visoki dužnosnik S. Koreje prebjegao u J. Koreju: ‘Ovo nije dobar znak za Kim Jong-una‘

Ryuov bijeg mogao biti indikacija da se sjevernokorejske elite polako, ali sigurno distanciraju od vođe nacije Kim Jong-una
Kim Jong-un
 KCNA/AFP

Vršitelj dužnosti ambasadora Sjeverne Koreje u Kuvajtu Ryu Hyun-woo prebjegao je u Južnu Koreju, piše The Guardian.

Ryu je vođenje ambasade preuzeo od bivšeg ambasadora Soa Chang-sika, koji je iz Kuvajta istjeran nakon što su Ujedinjeni narodi 2017. godine donijeli rezoluciju koja je za cilj imala smanjenje broja sjevernokorejskih diplomatskih misija u svijetu.

Kako tvrdi Tae Yong-ho, bivši zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji koji je 2016. godine prebjegao u Južnu Koreju te koji je prošle godine postao zastupnik u južnokorejskom parlamentu, Ryu je u Južnu Koreju prebjegao prošlog rujna.

Tae je rekao da je prebjeg Ryu zet Jona Il-chuna, nekadašnjeg dužnosnika Radničke partije Sjeverne Koreje te voditelja Ureda za upravljanje tajnim blagom obitelji Kim, tzv. "Sobe 39".

Nacionalna obavještajna agencija Južne Koreje nije komentirala Ryuov bijeg.

Tae je rekao da bi Ryuov bijeg mogao biti indikacija da se sjevernokorejske elite polako, ali sigurno distanciraju od vođe nacije Kim Jong-una.

Ryu je prebjegao u Južnu Koreju nekoliko mjeseci nakon što su isto napravili vršitelj dužnosti ambasadora Sjeverne Koreje u Italiji Jo Song-gil i njegova supruga. The Guardian piše da je bračni par najednom nestao iz ambasade i da su se nešto kasnije jednostavno pojavio u Južnoj Koreji.

Tae je Reutersu rekao da je život u inozemstvu doveo do širenja "razočaranja" među članovima njegove obitelji te da je odlučio pobjeći kako bi svojoj djeci "dao slobodu". Pozvao je i druge dužnosnike da naprave isto. "Želim svim svojim kolegama u ostatku svijeta i u Sjevernoj Koreji reći da postoji alternativa te da su vrata otvorena", rekao je Tae.

Kuvajt je, valja napomenuti, postao ključan izvor prihoda za Pjongjang. Naime, Sjeverna Koreja poslala je u Kuvajt više tisuća radnika koji su tamo radili uglavnom na građevinskim projektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:57