NEPRIHVATLJIVO

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava: U deset godina ubijeno gotovo tisuću novinara

‘Svaka prijetnja novinarima prijetnja je mojim pravima, vašim pravima i svačijem pravu na slobodu informiranja‘, kaže Türk

Volker Turk

 Elodie Le Maou/Afp

U posljednjih 10 godina ubijeno je 958 novinara, objavio je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk.

U istom razdoblju ih je više od tisuću završilo u zatvorima, kazao je Türk na početku konferencije o zaštiti novinara u Beču u petak.

"Ti su brojevi neprihvatljivi", rekao je.

Skup su organizirali UN i austrijsko ministarstvo vanjskih poslova kako bi obilježili desetu godišnjicu UN-ova akcijskog plana za sigurnost novinara.

Türk smatra uspjehom što su tijekom postojanja akcijskog plana u pedesetak zemalja stvoreni ili ojačani mehanizmi za zaštitu medijskih profesionalaca.

Iako je posljednjih godina broj ubijenih novinara u padu, potrebno je uložiti mnogo više napora u zaštitu novinara, kazao je.

"Svaka prijetnja novinarima prijetnja je mojim pravima, vašim pravima i svačijem pravu na slobodu informiranja, mišljenja i izražavanja", naglasio je Türk.

Zatražio je da se vlasti aktivnije bore protiv nasilja prema novinarima. Od 2006. godine samo je 13 posto ubojstava povezanih s medijima uspješno procesuirano, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 04:17