POLITIČKA KRIZA

Visoki predstavnik Schmidt dao potporu agencijama koje Dodik želi ukinuti

Nakon razgovora s čelnicima agencija priopćeno je da Schmidt njihov opstanak smatra ključnim za državu i sve građane.
 Antonio Balic/Cropix

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt upozorio je u srijedu da su planovi Milorada Dodika o blokadi rada nekih važnih institucija središnje vlasti u BiH nedopustiv udar na pravni poredak zbog čega bi svi trpjeli posljedice.

Schmidt je tijekom dana doputovao u Banju Luku kako bi posjetio sjedište Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), Agencije za osobne dokumente (IDDEEA) te Agencije za lijekove BiH čiju legalnost Dodik planira osporiti donošenjem zakona kojima bi se njihove ovlasti s države prenijele na razinu Republike Srpske.

"Došao sam ovamo kako bih dao potporu institucijama BiH", kratko je kazao Schmidt novinarima pri dolasku u sjedište UNO.

Nakon razgovora s čelnicima agencija iz Ureda visokog predstavnika (OHR) priopćeno je da Schmidt njihov opstanak i funkcioniranje smatra ključnim za državu, ali i za sve građane.

"Pokušaji podrivanja ovih državnih institucija ne samo da predstavljaju ozbiljno osporavanje s pravnog i političkog stajališta nego bi također rezultirali i ogromnim praktičnim problemima za građane. Bez ovih institucija, građanima bi bili uskraćeni osobni i putni dokumenti, financijski tokovi na svim razinama vlasti bili bi prekinuti, a osnovne usluge građanima bi bile ugrožene", upozorio je Schmidt.

Posebice je istaknuo da politiziranje rada i uloge Agencije za lijekove upravo u vrijeme pandemije prouzročene koronavirusom ugrožava opskrbu kvalitetnim i provjerenim lijekovima.

Parlament RS je već donio zakon kojim uspostavlja entitetsku agenciju za lijekove no ostavljen je rok od šest mjeseci prije nego što ona profunkcionira.

Ovog mjeseca entitetski bi parlament trebao razmatrati cijeli niz sličnih zakona koji, uz ostalo, predviđaju ukidanje oružanih snaga i pravosuđa na državnoj razini kao i prekid prikupljanja poreza i carina na razini BiH.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar koji je ovog tjedna boravio u BiH kazao je da još postoji mogućnost da u RS-u odustanu od donošenja zakona koji bi osporili ovlasti BiH kao države no Dodik je kazao da neće mijenjati planove te očekuje da u roku od pola godine sve bude normativno regulirano.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, u srijedu je posebnom izjavom dao nedvojbenu potporu Schmidtu te potrebi očuvanja mira i poštivanja zakona u zemlji.

"Retorika ili djela koja dovode do destabilizacije i podjela, uključujući podrivanje državnih institucija i reformi koje su osigurale stabilnost, financijsku dobrobit i funkcionalnost za sve u BiH, moraju prestati. To nije u interesu bilo kojeg građanina BiH ili tvrtke i odvlači pažnju s prijeko potrebnog djelovanja i reformi na europskom putu. Ističemo našu nedvojbenu potporu postojanju BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta", stoji u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 02:50