CHRISTIAN SCHMIDT

Visoki predstavnik u BiH pred britanskim parlamentarcima kritizirao Milanovića: ‘To što radi je neprihvatljivo‘

Rekao je da postoje političari poput Milanovića koji se miješaju u unutarnja pitanja BiH

Christian Schmidt

 Antonio Balić/Cropix

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt izjavio je u ponedjeljak kako se hrvatski predsjednik Zoran Milanović na neprimjeren način miješao u unutarnja pitanja BiH postavljajući neprihvatljive zahtjeve.

Schmidt je članovima vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta u online javljanju iz Sarajeva predstavio svoje viđenje stanja u BiH i na zapadnom Balkanu.

Rekao je kako je važno to što ni Hrvatska niti Srbija ne dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da postoje političari poput Milanovića koji se miješaju u njena unutarnja pitanja.

Kao primjer naveo je svojedobni Milanovićev prijedlog da Hrvatski sabor ratificiranje pristupanja Švedske i Finske NATO-u uvjetuje izmjenama izbornog zakona BiH.

"To nije imalo nikakve veze i sretan sam što se parlament u Zagrebu s tim nije suglasio", rekao je Schmidt.

Istaknuo je kako su odluke o izmjenama izbornog zakona koje je nametnuo 2. listopada prošle godine samo njegove i odbacio optužbe koje dolaze pretežito s bošnjačke strane da je time pogodovao HDZ-u BiH i ispunio očekivanja hrvatske vlade.

Schmidt nije isključio mogućnost da smijeni srpskog čenika u BiH Milorada Dodika zbog kršenja Daytonskog sporazuma, ali predlaže da međunarodna zajednica, uključujući financijske intitucije poput MMF-a ubuduće odlučnije uvjetuje financijsku pomoć Republici Srpskoj jer taj siromašni entitet neće moći opstati bez financijske potpore iz inozemstva.

"Ponekad bih želio biti poput Paddyja Ashdowna i u vremenu snažne prisutnosti SFOR-a", rekao je Schmidt aludirajući na svog prethodnika iz Velike Britanije koji je smijenio na desetke dužnosnika u BiH zbog opstrukcije Daytonskog sporazuma.

Dodao je da osobe poput Dodika nastoje gajiti što bliže veze s Rusijom čak i dok traje rat u Ukrajini i kao crvenu crtu označio situaciju u kojoj bi Rusi pokušali izravno djelovati u BiH.

"Dokaže li se da pripadnici skupine Wagner pokušavaju regrutirati mladiće iz BiH za rat na strani Rusije, međunarodna će zajednica morati intervenirati", rekao je Schmidt dodajući da nema dokaza da se takvo što događa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:46