CHRISTIAN SCHMIDT

Visoki predstavnik u BiH: ‘Raspad države utjecao bi na cijelu regiju, zaustavite srpske separatiste!‘

Srbiji bi trebalo biti u interesu da BiH ostane na okupu. Nestabilnost u BiH mogla bi utjecati na njezina nastojanja za članstvom u EU

Christian Schmidt

 Antonio Balic/CROPIX

Ako multietnička Bosna i Hercegovina skrene u dezintegraciju, to će neizbježno utjecati na ostale neriješene sporove na zapadnom Balkanu poput onoga između Srbije i Kosova, izjavio je u subotu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Njemački političar Christian Schmidt ovaj je tjedan upozorio da je mirovni sporazum kojim je završen rat 90-ih ugrožen ukoliko međunarodna zajednica ne poduzme mjere kako bi zaustavila srpske separatiste.

Schmidt podsjeća na poteze vodstva bosanskih Srba koji potkopavaju ključne institucije države, uključujući zajedničke oružane snage i pravosudna tijela.

"Nemir u regiji također će na isti ili sličan način utjecati na problem teških odnosa između Srbije i Kosova", rekao je Schmidt.

Po njegovu mišljenju, "Srbiji bi trebalo biti u interesu da BiH ostane na okupu", dodavši da bi nestabilnost u BiH mogla utjecati na nastojanja Srbije za članstvom u Europskoj uniji.

Na pitanje postoji li realna mogućnost da se ta zemlja raspadne, Schmidt odgovora da nema neminovne opasnosti, ali ističe da "ukoliko se degradacija Daytonskog sporazuma nastavi, postoji rizik da se zemlja raspadne".

Schmidt se i dalje nada da će međunarodni pritisak usmjeriti razvoj događaja u "razumnome smjeru", a ono preko čega se ne bi smjelo prijeći je povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranje zasebne vojske unutar BiH.

"Ako se to dogodi... Tad ćemo mi, međunarodna zajednica, morati vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti kako dalje", rekao je Nijemac.

Dodao je kako bi korištenje njegovih velikih ovlasti, poput smjenjivanja dužnosnika ili nametanja zakona, bila krajnja mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 09:59