NAPETOST U EUROZONI

VISOKI TAJNI IZVOR IZ BRUXELLESA OTKRIO Grčka će tražiti produžetak sporazuma o zajmu

 AFP PHOTO / JOHN THYS

Grčka namjerava u srijedu zatražiti produženje sporazuma o zajmu s eurozonom, izjavio je izvor u Bruxellesu, razlikujući to od punog programa financijske pomoći.

Anonimni izvor rekao je da će Grčka zatražiti produženje do šest mjeseci, ali se o uvjetima još pregovara.

Izvor je dodao da će taj zahtjev biti na tragu prijedloga europskog povjerenika za ekonomske i financijske poslove Pierrea Moscovicija. Grčka kaže da ga je bila spremna prihvatiti, ali je dokument povučen neposredno prije sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak.

Nova grčka vlada premijera Aleksisa Tsiprasa odbila je zatražiti produženje programa pomoći koji istječe 28. veljače, protiveći se mjerama štednje koje program nameće.

Tsipras je povukao jasnu razliku između punoga programa pomoći i pitanja grčkoga duga. "Sporazum o zajmu je nešto drugo od programa pomoći", rekao je on zastupnicima svoje radikalno lijeve stranke Syriza ranije u utorak.

Vladin dužnosnik u Ateni rekao je da Grčka razmatra to pitanje, ali je odbacio pritisak ministara financija eurozone koji su pozvali Atenu da do petka zatraži produženje programa pomoći.

"Ne prihvaćamo ultimatume. Nećemo zatražiti produženje programa pomoći", rekao je neimenovani dužnosnik. "Razmatramo mogućnost da zatražimo produženje sporazuma o zajmu, jasno ga razlikujući od programa pomoći", dodao je.

Eurogrupa je dosad jasno davala do znanja da ne pristaje na razdvajanje financiranja Grčke i obvezu vraćanja duga od pitanje štednje i reformi koje je obećala prethodna vlada predvođena konzervativcima.

Predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem rekao je da će se uvjeti za produžetak programa pomoći neznatno razlikovati od sadašnjih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:55