PAKLENI PLAN

Visoki vojni dužnosnik o ruskom nuklearnom arsenalu: ‘Moderniziraju gotovo sve!‘

Prema procjenama uglednih znanstvenika, posjeduju 5977 nuklearnih glava. SAD ih ima 5428...
 Stringer/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je suspenziju sudjelovanja svoje zemlje u Novom START-u, ugovoru koji ograničava broj nuklearnog oružja za Sjedinjene Američke Države i Rusiju. Njegova odluka rezultirala je oštrom međunarodnom reakcijom, a negodovanje je među prvima izrazio glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, koji je rekao kako "više nuklearnog oružja i manja kontrola naoružanja svijet čine puno opasnijim mjestom".

- Kao što je Putin jasno dao do znanja, on se priprema za novi rat. Žalim zbog odluke Rusije da obustavi svoje sudjelovanje u programu Novi START - izjavio je Stoltenberg.

Putin je u govoru održanom u utorak također rekao kako bi Rusija mogla nastaviti s testiranjem nuklearnog oružja, a Newsweek podsjeća kako Rusija već posjeduje najveću svjetsku zalihu istoga.

A koliko nuklearnih bombi Rusija zapravo ima? Think tank Federacije američkih znanstvenika (FAS) izvijestio je 2022. godine kako Putin u svom arsenalu ima 5977 nuklearnih bojevih glava, a SAD imaju 5428. Spomenute dvije države zajedno posjeduju približno 90 posto svih nuklearnih bojevih glava u svijetu. Prema FAS-u, Sjedinjene Države smanjuju svoj nuklearni arsenal, no to vjerojatno nije slučaj i s Rusijom, za koju se sumnja da povećava svoje zalihe.

Velik dio ruskog arsenala datira iz vremena Sovjetskog Saveza, a FAS tvrdi i kako je oko 1500 bojevih glava iz te ere povučeno iz upotrebe. Ostatak Putinova arsenala čini 2889 bojevih glava u rezervi i oko 1588 raspoređenih strateških bojevih glava. Sovjetski Savez sredinom 1980-ih imao je više od 40.000 nuklearnih bojevih glava, a Sjedinjene Države bile su na vrhuncu u 1960-ima s nešto više od 30.000 bojevih glava. No, FAS također ističe kako su navedeni brojevi ipak samo procjene jer je "točan broj nuklearnog oružja u posjedu svake zemlje strogo čuvana nacionalna tajna".

image

Vladimir Putin

Wu Hong/AFP

- Ruska vojska općenito loše stoji pa ne bismo trebali očekivati ​​da će njihov nuklearni arsenal biti u išta boljem stanju. To oružje zahtijeva vrlo posebnu njegu, klimatski kontrolirane silose, stalno održavanje i nadogradnju... I logično je da se o nuklearnom oružju tako dobro brine - ne zaboravimo da je to jedno oružje koje, ako ga i ne uspijete lansirati, svejedno pokreće osvetnički napad, kao da je onaj prvi projektil uistinu na putu do vas. Oni (Rusi) znaju da se naše oružje može lansirati i pogoditi njihove mete, ali nisu sigurni da će i njihovi nuklearni projektili biti jednako uspješni. I upravo to u Kremlju vide kao značajno sredstvo odvraćanja od njegove upotrebe - smatra Sean Spoonts, glavni urednik časopisa Special Operations Forces Report (SOFREP).

Trenutne ruske zalihe možda jesu stare, no jedan visoki vojni dužnosnik, koji je nadgledao američki nuklearni arsenal, upozorio je još 2021. kako Rusija modernizira svoje nuklearno oružje.

- Lakše je opisati ono što oni ne moderniziraju - a to je gotovo ništa - Rusi moderniziraju skoro sve - rekao je svojedobno admiral Charles Richard, koji je u međuvremenu umirovljen.

Ipak, čini se kako Putin ne želi da proizvodnja oružja eskalira do razine iz doba Hladnoga rata.

- Ruski predsjednik odmjeravao je svoje riječi kad je najavio da će Rusija suspendirati Novi START ugovor. On vrlo oprezno izjavljuje kako Rusija neće biti prva koja će testirati nove vrste nuklearnog oružja, ali to će napraviti ako to SAD učine prve. Putin zapravo ne želi utrku u nuklearnom naoružanju - smatra Mark N. Katz, profesor na George Mason University‘s Schar School of Policy and Government.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:24