DEMOKRACIJA

VJEČNI PREDSJEDNIK Prvi čovjek Kazahstana se ispričao zbog 97,7 posto osvojenih glasova: 'Što da radim kad me narod voli...'

 AFP

Vjerojatno najsigurnija oklada na svijetu je da će predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev ostati na čelu te naftom bogate države sve do kraja života. Trebate dokaz? Najbolji mogući je stigao prošlog vikenda - Nazarbajev je pobijedio na predsjedničkim izborima s nevjerojatnih 97,7 posto glasova. Ni odaziv nije bio zanemariv, na birališta je otišlo više od 95 posto Kazahstanaca s pravom glasa.

- Kazahstan je cijelom svijetu pokazao političku kulturu. Veliki odaziv je dokaz jedinstva našeg naroda, želje za stabilnim životom i podrške političkom programu koji nudim - rekao je Nazarbajev.

On je u pohodu na svoj novi petogodišnji mandat morao pobijediti dvojicu protukandidata, koji su inače njegovi pristalice. Dakle, nije imao težak posao, što uostalom brojke najbolje govore.

- Ispričavam se svim turbodemokratskim državama zbog svoje uvjerljive pobjede. Ali što sam mogao napraviti?! Da sam se upleo i pokušao ublažiti svoju pobjedu, to i ne bi bilo baš demokratski, zar ne? - zapitao se.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja je u Kazahstan za izbore poslala svoju promatračku misiju, priopćila je da biračima 'nije ponuđen istinski izbor političkih alternativa'.

No, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je kao međunarodni promatrač otputovao na poziv tamošnje izborne komisije, pohvalio je iznimno dobru organizaciju glasanja. Kako piše Astana Times, Mesić kaže da osobno nije vidio da se na glasačkim mjestima u pozadini pušta glazba, da se biračima nude čaj i grickalice te da se građanima koji prvi put biraju daju čestitke, jednako kao i onima koji slave rođendan na izborni dan. To je u Kazahstanu navodno izborna tradicija. Mesić je, prema pisanju ruske agencije RIA Novosti, rekao da je 'glavno da je zagarantirana tajnost glasovanja'. Kazahstanska ga televizija na svojim internetskim stranicama citira kako je za organizaciju izbora rekao da je u skladu s najvišim demokratskim standardima.

Izbore u Kazahstanu promatrao je i ugledni hrvatski fizičar i nekadašnji saborski zastupnik, akademik Ivo Šlaus, koji je, prema pisanju Astana Timesa, rekao kako su izbori organizirani u skladu s međunarodnim standardima, a pritom je rekao da je impresioniran postignućima Kazahstana pod vodstvom predsjednika Nazarbajeva.

Nazarbajev je na čelu Kazahstana još od raspada Sovjetskog Saveza. U posljednjih 25 godina on je učvrstio svoju poziciju, a većina njegovih najglasnijih političkih suparnika završila je ili u zatvoru ili u egzilu. Unatoč njegovoj autoritarnosti, energentima bogat Kazahstan se za vrijeme Nazarbajeva otvorio brojnim stranim investitorima, a moćnog predsjednika ne zanima pretjerano odakle oni dolaze. SAD ili Rusija, Kina ili Europska unija, njemu je svejedno... Siromaštvo je u padu, a u gradovima niču zgrade nalik onima u Dubaiju.

Nazarbajev je u politiku uključio i užu i širu obitelj. Najstarija kći Dariga ima udio u vlasništvu najveće kazahstanke banke, druga kći Dinara je poslovna žena i sudeći po brojkama - poprilično uspješna. Forbes je procijenio njezin imetak an 1,1 milijardu dolara. Siromašna nije ni najmlađa kći Alija, po zanimanju odvjetnica. Vodi brojne tvrke, ali najbolje se snalazi u nekretninama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:36