DIKTATOROV 70. ROĐENDAN

Vjerni Putinov saveznik iskazao ljubav svom pokrovitelju: ‘Poklonio sam mu Belarus, i ja radim na njemu!‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je za svoj 70. rođendan dobio neobičan dar od svojeg vjernog saveznika iz Minska

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

 Gavriil Grigorov/Afp

Dok su se čelnici nekoliko bivših sovjetskih zemalja sastajali u Konstantinovoj palači iz carskog doba u St. Petersburgu, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko predao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kao dar za 70. rođendan certifikat za jedno vozilo - traktor.

Traktori su, naime, ponos bjeloruske industrije još od sovjetskih vremena i njihov najjači brend. Proizvode se od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Lukašenko, autokratski vođa koji vlada Bjelorusijom željeznom rukom gotovo tri desetljeća, uvijek je njegovao imidž čovjeka iz naroda, rekao je novinarima da je u svom vrtu koristio model sličan onom koji je poklonio Putinu, prenosi agencija AP.

“Traktor”, rekao je novinarima. “Isti je kao onaj na kojem ja radim. Belarus. Najbolji. Ručno se sastavlja", rekao je, kako prenosi Gazeta.ru.

"Posijat ćemo kruh ili nešto drugo, a kad naraste, poslat ćemo to (poljskom predsjedniku, Andrzeju) Dudi i (premijeru, Mateuszu) Morawieckom u Europu, da ne gladuju”, narugao se Lukašenko, kako prenosi prokremaljski RT.

Traktor je model Belarus-1523.3, teži više od šest tona i ima 150 konjskih snaga. Prema Lukašenku, opremljen je uređajem za sadnju sjemena.

Nije poznato kako je ruski čelnik odgovorio na dar. Putin dar nije spomenuo u televizijskim izjavama na početku sastanka, kada je govorio o potrebi rasprave o načinima rješavanja sukoba između bivših sovjetskih naroda.

Također je istaknuo potrebu razmjene informacija u borbi protiv terorizma, ilegalnih droga i ostalog kriminala.

Čelnici Zajednice neovisnih država, saveza bivših sovjetskih nacija, imat će još jedno okupljanje idućeg tjedna u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:37