MEĐUPARLAMENTARNA KONFERENCIJA

'Vjerodostojnost EU ovisi o odluci Europskog vijeća u ožujku i datumu početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom'

Gordan Grlić Radman
 Jure Miskovic / CROPIX

Vjerodostojnost EU-a ovisi o odluci Europskog vijeća u ožujku i datumu početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, složila se većina sudionika Međuparlamentarne konferencije u utorak u Zagrebu.

Blokiranjem Sjeverne Makedonije i Albanije u listopadu prošle godine, "ozbiljno je poljuljana vjerodostojnost Unije na zapadnom Balkanu", istaknuo je Tonino Picula (SDP/S&D), izvjestitelj za zapadni Balkan i član Odbora za vanjske poslove EP-a na sjednici o europskoj perspektivi balkanskih zemalja.

Picula smatra da Europsko vijeće treba dati zeleno svjetlo balkanskim zemljama krajem ovog mjeseca jer će se time "pokazati vjerodostojnost EU-a". "Proširenje znači uklanjanje crne rupe u srcu Europe", smatra eurozastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) i članica Odbora za vanjske poslove EP-a.

Zovko je rekla da bi "zagrebački samit u svibnju trebao dati poticaj procesu proširenja EU-a". Smatra da je i u interesu Hrvatske pomicati granice Unije te da je "potreban novi glas Europe, glas koji nije sebičan i brine se o europskim interesima".

Genoveva Ruiz Calavera, ravnateljica za zapadni Balkan iz Europske komisije kaže da izvršno tijelo Unije želi "oživiti proces proširenja koji je patio i koji je ostavio posljedice na vjerodostojnost europskih institucija".

"Apsolutno sam optimistična i uvjerena da ćemo otvoriti pregovore s dvije balkanske zemlje", rekla je Calavera. "Vjerodostojnost EU-a ovisi o toj odluci", dodala je.

Europska komisija objavila je u veljači novu metodologiju o proširenju, a Calavera podsjeća da će se približavanje Uniji temeljiti prije svega "na zaslugama".

"Jedno je revidiranje metodologije, a drugo procjena napretka zemalja", istaknula je.

Bosna i Hercegovina te Kosovo još čekaju status zemlje kandidatkinje, Sjeverna Makedonija i Albanija početak pristupnih pregovora, dok Srbija te Crna Gora vode pregovore s EU-om i same mogu odlučiti hoće li koristiti novu metodologiju.

Hari Lokvenec, zastupnik Skupštine Sjeverne Makedonije rekao je da će "dobivanje datuma početka pristupnih pregovora biti snažan poticaj za nastavak procesa reformi" u toj zemlji.

"Pristupanje EU-a jedina je moguća strateška opcija zemljama zapadnog Balkana", kaže Lokvenec i nada se da će Europsko vijeće ovaj mjesec "ispraviti povijesnu pogrešku".

Oštriji tonovi iz Nizozemske i Belgije

"Svi se radujemo zajedničkoj europskoj budućnosti, ali želimo da se svi pridržavamo istih vrijednosti i pravila", rekao je Nizozemac Sven Koopmans.

Nizozemac kaže da postoji bojazan zbog vladavine prava u tim zemljama, koja se ne poštuje ni u nekim članicama EU-a, dok Belgijac Mark Demesmaeker smatra da "ako dođe do nazadovanja tih zemalja, pristupni proces treba i zaustaviti".

Agnieszka Pomaska, oporbena zastupnica iz Poljske odgovorila je Koopmansu da bi "situacija u pravosuđu bila još teža da Poljska nije članica EU-a i da europske institucije ne vrše pritisak na Poljsku".

Umjesto proširenja, suženje EU-a

Eurozastupnica Nathalie Loiseau iz Francuske, zemlje koja je u listopadu prošle godine bila najglasnija protivnica skorog europskog proširenja kaže da "ne trebamo govoriti o proširenju već o objedinjavanju" jer su zemlje zapadnog Balkana europske zemlje.

Također kaže da je teško govoriti o proširenju Unije u trenutku "suženja" zbog brexita, a podsjeća i na problem s Turskom koja se "sve više udaljava od osnovnih vrijednosti EU-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2020 11:09