AMERIČKA VOJSKA:

‘Vjerojatno smo ubili vođu Islamske države, planirao je terorističke napade i u Europi‘

Centcom je objavio da je izveo helikopterski napad na području Sjeverne Sirije koji je vjerojatno rezultirao smrću vođe

Unutrašnjost kuće islamističkog vođe nakon napada helikopterom u pokrajini Aleppo

 Bakr Alkasem/Afp

Središnje američko vojno zapovjedništvo (Centcom) objavilo je da su njegove snage ubile u ponedjeljak visoko pozicioniranog vođu džihadističke Islamske države (IS), uključenog u "planirane terorističke napade na Bliskom istoku te Europi".

Centcom je objavio da je izveo helikopterski napad na području Sjeverne Sirije koji je vjerojatno rezultirao smrću vođe Islamske države.

Još dvije naoružane osobe ubijene su, navodi se.

Ni američki vojnici niti civili nisu ranjeni u napadu, a nisu oštećeni ni američki helikopteri, navodi Centcom koji ne otkriva identitet zapovjednika niti dviju ubijenih osoba.

image

Snimka kuće nakon helikopterskog napada

Bakr Alkasem/Afp

Turska skupina u regiji Sueida gdje se napad dogodio, ustvrdila je da su ubijena dva njezina borca, prenosi agencija AFP.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji se u svojim izvješćima oslanja na veliku mrežu izvora u regiji, objavio je vijest o "silovitim sukobima tijekom napada dvama projektilima kojima je pogođena zgrada u kojoj se nalazio pripadnik IS-a".

Taj pripadnik je ubijen kao i još dva borca, navodi SOHR koji ima sjedište u Velikoj Britaniji.

IS je preuzeo odgovornost za niz smrtonosnih napada u Europi u vrijeme kada je bio snažan, kada je kontrolirao velike dijelove Sirije te Iraka u kojima je proglasio svoj "kalifat" i sijao teror.

U listopadu 2019. Sjedinjene Države objavile su da su ubile zapovjednika IS-a, Abu Bakra al-Bagdadija u operaciji na sjeverozapadu Sirije, podsjeća AFP.

Dvojica njegovih nasljednika također su ubijena: prvi u veljači 2022. na sjeverozapadu Sirije, a drugi u studenome iste godine u pokrajini Deara na jugu.

Unatoč teritorijalnom porazu, IS redovito nastavlja napade u Siriji pa je tako u nedjelju usmrtio 14 berača tartufa.

Rat u Siriji koji je počeo kao niz prodemokratskih prosvjeda protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, uzeo je u Siriji oko pola milijuna ljudskih život, razorio infrastrukturu Sirije koju su milijuni napustili u bijegu od rata, a milijuni su unutar nje raseljeni i Asad ne kontrolira cjelokupni teritorij.

image

Kuća se nalazi u Soueid blizu Jarablusa u pokrajini Aleppo

Bakr Alkasem/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:08