KRIZA U IRANU

Vjerski vođa Hamnei i predsjednik Ahmadinedžad u sve otvorenijem sukobu za prevlast

Dvojica bivših bliskih saveznika otkopali sjekire i počeli s međusobnim optuživanjem

TEHERAN - Sada je potpuno jasno da u Iranu traje otvoreni rat između vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija i predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Dugo je tinjalo

Iako se prošle nedjelje činilo da se sukob donekle primirio, britanski The Guardian objavio je da je proteklih dana uhićeno nekoliko ljudi bliskih Ahmadinedžadu ili njegovu uredu. Kao razlog je navedeno da su koristili “čarobnjaštvo” - prizivali džinove (duhove) - kako bi ojačali Ahmadinedžadovu politiku. Da, u Iranu i to može biti razlog za političku smjenu.

Sukob, koji je tinjao već dulje vrijeme, razbuktao se krajem travnja kad je Ahmadinedžad odlučio smijeniti Hejdara Moslehija, moćnog ministra obavještajnih službi. No, on se odmah požurio potužiti svom zaštitniku Hamneiju koji se, pak, odlučio na neuobičajen korak. Naime, u pismu koje je objavljeno, pozvao je Moslehija da nastavi obavljati svoje dužnosti, ne spomenuvši uopće Ahmadinedžada. Moslehi ga je, jasno, poslušao jer je Hamnei zapravo stvarni šef države.

Naime, u iranskom državnom sustavu izabrani je predsjednik formalno na čelu države, no stvarna je vlast i mogućnost da ukine sve odluke u rukama vrhovnog ajatolaha.

Uvrijeđena frajlica

Nakon tako jasnog šamara Ahmadinedžad se ponio kao uvrijeđena frajlica - povukao se iz javnog života i nije dolazio ni na sjednice vlade (jer je ondje sjedio Moslehi). U nedjelju se vratio, i to prije svega zato što ondje nije bilo Moslehija. A onda su uslijedila uhićenja.

Teško je predvidjeti kako će se ovaj sukob završiti, ali konačno je jasno da je Hamnei krenuo u obračun s Ahmadinedžadom - dio konzervativnih zastupnika čak je počeo govoriti o potrebi da se predsjednika opozove jer nije poslušao Hamneijevu odluku, što je nedopustivo, protivno Božjoj volji. Na stražnje se noge pomalo diže i Revolucionarna garda te otvoreno staje na Hamneijevu stranu, što bi mogao biti ozbiljan problem za Ahmadinedžada.

Hamneijevu je taboru, pak, trn u oku šef predsjednikova kabineta Esfandiar Rahim Mašei koji se otvoreno zauzima za smanjenje utjecaja vjerskih vođa u politici te za veću kulturnu otvorenost, a smatra se da ga Ahmadinedžad priprema za svog nasljednika na čelu države.

Njih su dvojica povezani i rodbinski jer se Mašeijeva kći udala za Ahmadinedžadova sina. Kad je Hamnei u srpnju 2009. naredio da ga se smijeni s mjesta potpredsjednika, Ahmadinedžad je prvi put pokazao zube imenujući ga automatski šefom svog kabineta. Stoga su česte optužbe da je zapravo on pravi predsjednik države.

Smjena Mottakija

Novi je sukob izbio u prosincu 2010. kada je Ahmadinedžad smijenio dotadašnjeg ministra vanjskih poslova Manuchera Mottakija, i to dok je bio na službenom putu.

Hamnei je to doživio kao izravan udarac jer je on posebno zainteresiran za kontrolu obavještajnog sustava i vanjske politike. No, ajatolah je pustio da Mottaki padne, ali to više nije mogao dopustiti u Moslehijevu slučaju. Jer, sljedeće su godine parlamentarni izbori, a godinu poslije i predsjednički.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:05