ŠEF WHO-a OPTIMIST

Vjeruje da će svijet u 2022. pobijediti koronu, ali poručuje: ‘Brinu me nacionalizam i gomilanje cjepiva‘

Ni u ovoj prigodi nije propustio upozoriti na nejednak pristup cjepivima u svijetu što pogoduje mutacijama

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Fabrice Coffrini/AFP

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) optimistično očekuje pobjedu nad pandemijom covida-19 u 2022. godini budu li zemlje radile zajedno na suzbijanju širenja zaraze, poručio je u petak u novogodišnjoj poruci.

Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je na uski "nacionalizam i gomilanje cjepiva" u poruci izrečenoj dvije godine otkako je WHO prvi put potvrdio slučajeve dotad nepoznate upale pluća u Kini.

U svijetu je sada oko 287 milijuna slučajeva covida-19, a gotovo 5,5 milijuna ljudi umrlo je s tom bolešću.

Diljem svijeta obilježava se dolazak nove godine, no brojni javni dočeci otkazani su jer mnoge vlade žele obeshrabriti ljude da se okupljaju i šire virus.

Koronavirus i dalje je dio svakodnevnog života: ta bolest zatvara granice, dijeli obitelji, a ponegdje je nezamislivo napustiti kuću bez zaštitne maske.

Unatoč svemu tome, Tedros je unio u svoju poruku pozitivan ton naglasivši da je danas na raspolaganju više sredstava za liječenje covida-19.

Ni u ovoj prigodi nije propustio upozoriti na nejednak pristup cjepivima u svijetu što pogoduje mutacijama.

"Uski nacionalizam i gomilanje cjepiva čemu pribjegavaju neke zemlje potkopali su jednakost i stvorili idealne uvjete za pojavu varijante omikron i sve dok nejednakost opstaje to je veća opasnost da virus evoluira na načine koje je nemoguće spriječiti niti predvidjeti", rekao je.

"Ako zaustavimo nejednakost, zaustavit ćemo pandemiju", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 19:49