MOGUĆ RASKID UGOVORA

Vlada BiH odbila ponudu za termoelektranu: Kinezi ostaju bez posla vrijednog 600 milijuna eura?

Novi blok termoelektrane u Tuzli trebao je predstavljati zamjenu za postojeća tri zastarjela bloka
 Vlado Kos/Cropix

Vlada Federacije BiH odbila je u četvrtak ponudu iz Kine o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli koji bi bio opremljen tehnologijom kineskih proizvođača, što otvara put konačnom raskidu ugovora o provedbi projekta kojega odavno osporavaju iz Europske unije.

Novi blok termoelektrane u Tuzli trebao je predstavljati zamjenu za postojeća tri zastarjela bloka, a na javnom natječaju za njegovu izgradnju pobijedio je kineski konzorcij, čiju okosnicu čini državna tvrtka China Energy Engineering Group (GGGC-GEDI).

Elektroprivredi BiH Kinezi su istodobno ponudili kredit državne EXIM banke veći od 600 milijuna eura, kojim bi se financirala gradnja termobloka, no tražili su da jamac za to bude država odnosno Federacija BiH, što je na kraju odlukom entitetskog parlamenta i odobreno.

Europska unija i Energetska zajednica koju čine članice Unije i države kandidati za članstvo upozoravali su kako je u ovom slučaju riječ o nedopuštenoj državnoj pomoći kineskom investitoru, a sporno im je bilo i novo ulaganje u proizvodnju struje na ugljen.

Ključni dio opreme novog bloka trebala je činiti tehnologija američkog General Electrica (GE), no ta je tvrtka u proteklim godinama odustala od proizvodnje dijelova poput kotla, turbine i generatora. Ugradnja te tehnologije bila je preduvjet nužan da bi se zajamčio poštivanje ekoloških standarda odnosno smanjilo ispuštanje štetnih čestica iz pogona termoelektrane.

Kineski konzorcij je nakon toga ponudio da dijelove isporuče tvrtke Shanghai Boiler Works odnosno Shanghai Electric Group.

Stručni tim kojega je formirala Elektroprivreda BiH je nakon toga utvrdio kako ugradnja ove opreme ne bi osigurala provedbu uvjeta iz prvobitnog ugovora pa je prijedlog odbijen, a vladinom odlukom ta je odluka postala konačnom.

S obzirom da kineski investitor nije bio u prilici ispuniti uvjete iz skopljenog ugovora sada je moguće njegovo poništenje, no odluka o tome u konačnici će ponovo biti na federalnom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 12:16