ITALIJA

VLADA NASTAVLJA RAT PROTIV IMIGRANATA Njih 450 će biti premješteno iz gradića poznatog po primanju pridošlica

 
Migranti u talijanskom gradiću Riace održali su prosvjed u znak podrške tamošnjem gradonačelniku Domenicu Lucanu koji je uhićen.
 Yara Nardi / REUTERS

Stotine migranata koji žive u talijanskom gradu koji je poznat po primanju pridošlica u nastojanju da potaknu svoje gospodarstvo, sada moraju od tamo biti uklonjeni po naredbi krajnje desne vlade. Idućeg će tjedna biti prebačeni u centre u drugim dijelovima zemlje, piše Independent.

Gradić Riace u talijanskoj južnoj regiji Kalabrija poznat je diljem svijeta po 20 godina staroj politici poticanja imigracija u nastojanju da se taj grad od samo 1.800 stanovnika pomladi.

Došljaci su tamo dobivali napuštene kuće, obuku za posao i mjesta u školama za svoju djecu. No nakon što je gradonačelnik Riacea, Domenico Lucano, uhićen zbog navodne uloge u organizaciji brakova iz koristi, vlada je najavila kraj imigracijske politike ovoga grada.

The mayor of Riace town, Domenico Lucano, poses in Riace, Italy, April 22, 2016.  Picture taken April 22, 2016. Kontrolab via REUTERS
REUTERS
Domenico Lucano

Kao razlog su naveli nepravilnosti pri financiranju, iako su ponudili i još nekoliko objašnjenja. Još se ne zna gdje će oko 450 migranata biti premješteno iz tog grada.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je da to pokazuje da je Italija 'objavila rat imigraciji'.

To je najnoviji niz neprijateljskih politika namjenjenih smanjenju useljavanja u Italiju. Tu je i činjenica da talijanske luke odbijaju prihvatiti brodove koji prevoze izbjeglice iz Sjeverne Afrike. No novi potez mogao bi biti i dokaz podijeljenosti talijanske vlade. Naime, sustav prihvaćanja migranata gradića Riace dobio je brojne pohvale od cijelog svijeta kao primjer integracije, a najvažnije je to da je stvarao radna mjesta u Italiji i zadržavao lokalno stanovništvo u toj regiji. Uspjeh tog programa doveo je do toga da je tamošnji gradonačelnik Lucano imenovan jednim od 50 vodećih svjetskih vođa, a tu mu je titulu dao časopis Forbes.

'Kako je moguće uopće razmišljati o uništenju modela u Riaceu, kojeg su brojni ljudi, političari, umjetnici i intelektualci opisali kao izvanrednog?', rekao je gradonačelnik Lucano za AFP. Dodao je da 'vlada sada želi to uništiti'.

Do njegovog je uhićenja došlo nakon navodnog tajnog snimanja, tijekom kojeg su istražitelji snimili jedan njegov razgovor u kojem je jednoj ženi predložio da je brak rješenje za njezine probleme s imigracijom. Navodno se radilo o useljenici iz Nigerije kojoj je već tri puta bio odbijen zahtjev za prebivalište.

Lucano je navodno rekao da je brak s Talijanom jedino rješenje za nju, a takva je rješenja navodno predlagao i ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:50