SUKOBI U ČILEU

VLADA PRVI PUT SJELA SA SINDIKATIMA NAKON 40 DANA PROSVJEDA Traži se rješenje za tešku društvenu krizu i ukidanje privatiziranog mirovinskog sustava

 
 Ivan Alvarado / REUTERS

Čileanska vlada se u četvrtak prvi put sastala sa sindikatima ne bi li pronašli rješenje za tešku društvenu krizu koja traje više od 40 dana i potiče zabrinutost tržišta.

Prvi put od izbijanja krize 18. listopada, članovi vlade konzervativnog predsjednika Sebastiana Pinere sastali su se s predstavnicima Platforme društvenog jedinstva, savezom socijalnih i sindikalnih organizacija koji je uputio brojne pozive na prosvjede.

Među članovima saveza su Jedinstvena radnička središnjica (CUT), najmoćniji sindikat u zemlji, učiteljska udruga i skupina "No+AFP" koja traži ukidanje čileanskog privatiziranog mirovinskog sustava, što je i glavni zahtjev prosvjednika.

"Jasno smo rekli da ne želimo pregovarati iza leđa naših ljudi, da to nije način na koji mi razmišljamo i da sada oni (vlada) moraju dati odgovore na iznesene prijedloge", rekao je nakon sastanka Mario Aguilar, predsjednik učitsindikatieljske udruge.

Demonstrators hit an armoured police car during a protest against Chile's government, in Santiago, Chile November 28, 2019. REUTERS/Pablo Sanhueza     TPX IMAGES OF THE DAY
Pablo Sanhueza / REUTERS

Pošto je vlada u listopadu najavila niz socijalnih mjera ne bi li zaustavila krizu, sindikalne organizacije i mnogi prosvjednici sada proširuju zahtjeve i traže 50-postotno povećanje minimalne plaće (301.000 peza, 400 dolara) i zamjenu mirovinskog sustava utemeljenog na osobnoj štednji i naslijeđenog iz razdoblja diktature Augusta Pinocheta, sustavom međugeneracijske solidarnosti.

Ministar unutarnjih poslova Gonzalo Blumel, prvi čovjek u vladi, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su se strane "dogovorile da će uspostaviti dijalog o najvažnijim pitanjima socijalnog programa" kao što su plaće, pristup kvalitetnom zdravstvenom sustavu i mirovine.

Demonstrators attack an armoured police car during a protest against Chile's government, in Santiago, Chile November 28, 2019. REUTERS/Ivan Alvarado
Ivan Alvarado / REUTERS

Parlament istodobno raspravlja o nekoliko zakonskim nacrtima koje je predložila vlada kako bi pomogla u očuvanju javnog reda, kao što su zakon o suzbijanju nereda na prosvjedima i zakon po kojemu će vojska moći štititi javnu infrastrukturu bez uvođenja izvanrednog stanja.

U prosvjednom pokretu koji traje 42 dana poginulo je 23 ljudi, među kojima petero nakon intervencije redarstvenih snaga, a više od 2.000 je ozlijeđeno. Među njima je gotovo 300 zadobilo teške ozljede oka kada je policija pucala na prosvjednike iz sačmarica.

Demonstrator falls after throwing a stone at an armoured police car during a protest against Chile's government, in Santiago, Chile November 28, 2019. REUTERS/Ivan Alvarado
Ivan Alvarado / REUTERS

Čileanska valuta je u četvrtak, drugi dan zaredom, ponovo rekordno pala i dolar se pred kraj rada burze mijenjao za 828,36 peza, što je pad od 1,1 posto. Od izbijanja krize vrijednost peza je pala oko 15 posto.

Kako bi zaustavila taj pad, središnja banka je najavila da će do kraja svibnja u gospodarstvo ubrizgati 20 milijarda dolara, nakon prve intervencije sredinom studenog kada je na devizno tržište ubacila 4 milijarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:48