KAOS UOČI IZBORA

Vladajuća elita obrušila se na Njemačku, pljušte žestoke optužbe: ‘Zna se tko je bio glavni izvršitelj pakta Merkel - Putin!‘

Antinjemačka retorika u Poljskoj uoči izbora usmjerena je na diskreditaciju čelnika poljske oporbe Donalda Tuska

Predizborni plakat s likom Jaroslawa Kaczynskog

 Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

U nedavnom predizbornom video spotu, poljski de facto čelnik Jaroslaw Kaczyński, šef vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), razgovara na telefon s navodno njemačkim dužnosnikom koji ga poziva da podigne dob za odlazak u mirovinu. "Nema više Tuska i s tim stvarima je gotovo", kaže Kaczyński. Spot je, dakako, poruka ‘zamotana u humoresku‘, no s obzirom na izbore koji su zakazani za 15. listopada, politička je namjera bila itekako ozbiljna, a to je prikazati oporbenog vođu Donalda Tuska, proeuropskog političara desnog centra, kao marionetu Njemačke koja radi protiv interesa poljskog naroda.

Ruska agresija predstavlja najozbiljniju prijetnju europskoj i poljskoj sigurnosti od 1945. godine, a vladajuća stranka u Poljskoj tvrdi da Tusk služi interesima Moskve. No, ovdje se radi o navodno hegemonističkoj Njemačkoj i njezinom navodnom agentu Tusku, bivšem poljskom premijeru koji je potom postao predsjednik Europskog vijeća, a koji su postali središnja predizborna tema PiS-a.

Državna TVP (Televizija Poljska), praktički vladin trbuhozborac, redovito u svoje vijesti umeće stare snimke Tuska kako govori njemački ili se druži s njemačkim političarima. "Njemačka je očito meta ove kampanje", kaže Michał Baranowski, viši suradnik u američkom think tanku German Marshall Fund u Varšavi za Financial Times. "Povežite Tuska s Njemačkom i onda napadnite Njemačku. Kampanja se sastoji u tome da se spoji to dvoje", dodaje.

Propaganda vladajućeg PiS-a

PiS već dugo pokušava predstaviti Tuska kao ne-Poljaka pa su tako, primjerice, na izborima 2005. godine igrali na to da je njegov djed služio u njemačkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu - iako, kako podsjeća FT, on je nakratko bio regrutiran, a zatim dezertirao kako bi se borio protiv nacista. Bivši vladin ministar rekao je da se fokusiranje Kaczyńskog na navodno svrstavanje njegovog suparnika uz Njemačku pretvorilo u opsesiju nakon što su čelnici Europske unije, uključujući tadašnju njemačku kancelarku Angelu Merkel, postavili Tuska za predsjednika Europskog vijeća 2017. unatoč oštrim prigovorima Varšave.

Kaczyński i njegovi saveznici tvrde da Tusk nije uspio iskoristiti svoj položaj kako bi spriječio Njemačku u izgradnji bližih energetskih veza s Rusijom prije invazije punog opsega Vladimira Putina na Ukrajinu. "Glavni izvršitelj pakta Merkel-Putin bio je Donald Tusk", rekao je prošlog mjeseca poljski premijer Mateusz Morawiecki. "Ne smijemo zaboraviti da nitko u Poljskoj nije učinio više za Rusiju i Njemačku u posljednjih 15 godina od njega", dodao je.

image

Donald Tusk

Janek Skarzynski/Afp

Tvrdnje o miješanju Njemačke i EU-a u poljsku predizbornu kampanju dodale su novi zavjerenički element u ionako toksično nadmetanje između nacionalističke, euroskeptične stranke PiS i Tuskove centrističke Građanske platforme. Također, zbog tih tvrdnji riskira se daljnje izazivanje napetosti između Varšave i Berlina, što je ionako jedan od najkompliciranijih bilateralnih odnosa unutar EU-a.

Arkadiusz Mularczyk, poljski državni tajnik za europsku politiku i parlamentarni zastupnik, optužio je Berlin i Bruxelles da pokušavaju "stvoriti turbulencije u vladi". "Sada imamo vrlo napetu situaciju s EU jer oni razmišljaju politički, surađuju s oporbom i stvaraju probleme vladi", rekao je on za Financial Times. EU je, kako kaže, bila pod utjecajem Njemačke. "Oni su vodeća europska država i imaju moć u Europskoj komisiji", dodao je, misleći na predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen, koja je Njemica. Mularczyk nije dao nikakve dokaze o navodnoj suradnji Njemačke ili EU s Tuskom. Njemački dužnosnici kažu da su tvrdnje o njihovom uplitanju apsurdne.

‘Opasno‘ blisko savezništvo

Poljska vlada bila je bijesna kada je prošlog mjeseca njemački kancelar Olaf Scholz izazvao skandal vezan uz poljske vize migrantima, koji bi PiS mogao koštati dragocjenih glasova. Scholz je, u kontekstu porasta broja migranata na njemačko-poljskoj granici, rekao da ne želi da susjedi Poljaci jednostavno propuštaju te ljude na drugu stranu granice. Postupak bi, kako je rekao Scholz, morao biti takav da oni koji stignu u Poljsku tamo budu i registrirani, odnosno da tamo prođu kroz postupak provjere prava na azil, a ne da se vizama koje se dijelilo za novac samo dodatno povećava taj problem. Njemačka je, pak, nakon toga najavila jačanje kontrola na svojoj granici s Poljskom, gdje inače kontrola nema.

Mularczyk je također optužio Berlin za poticanje posve izvanrednog sukoba između Varšave i Kijeva radi političke koristi, nakon što je Varšava zaprijetila obustavom opskrbe Ukrajine oružjem nakon kritika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o poljskim ograničenjima uvoza žitarica. Blisko savezništvo koje su sklopile Poljska i Ukrajina ubrzo nakon ruske invazije u veljači prošle godine, bilo je "opasan trenutak za njemačku dominaciju" u Europi, rekao je Mularczyk.

Dodao je kako je možda postojao skriveni dogovor između Ukrajine i Njemačke da će, ako dođe do promjene vlade u Poljskoj, doći do brzog pristupanja Kijeva EU-u. Za članstvo Ukrajine u EU-u vjerojatno će trebati u najboljem slučaju nekoliko godina s obzirom na opseg promjena koje je potrebno provesti unutar Ukrajine i samog europskog bloka prije nego što može primiti nove članice, navode dužnosnici EU-a.

image

Zbigniew Boniek

Foto Olimpik/Nurphoto Via Afp

Unatoč golemoj trgovini između dviju strana, politički odnosi između Poljske i Njemačke već su godinama u silaznoj spirali. Prošle je godine Varšava podnijela zahtjev za 1,3 bilijuna eura odštete za njemačke ratne zločine i ratne štete, tvrdeći da Berlin nakon Drugog svjetskog rata nikada nije postigao nagodbu s demokratski izabranom poljskom vladom.

‘Poljska-Tusk 1:0‘

Zabrinut da bi se bilo kakva snažnija obrana njegove međunarodne prošlosti mogla okrenuti protiv njega samoga od strane vladinih medija, Tusk je slabo spominjao svoje iskustvo u EU-u tijekom kampanje. Međutim, obećao je osigurati milijarde eura iz fondovima za oporavak od pandemije, koje je Bruxelles zamrznuo zbog zabrinutosti oko neovisnosti poljskog pravosuđa.

Prošle se godine Tuskova stranka pridružila PiS-u u glasovanju u vezi zahtjeva za odštetu od Njemačke, iako su neki oporbeni političari priznali da to ima male šanse za uspjeh. Bivši ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski, koji je sada član Europskog parlamenta, izjavio je da je taj zahtjev vladina propaganda i "bajka za naivne".

Dok antinjemačka poruka posebno odjekuje kod starijih glasača, bilo je još jasnih i glasnih napada koji aludiraju na vezu Njemačke i Tuska. Nakon prijateljske nogometne utakmice između Poljske i Njemačke u lipnju, mlađi ministar Jacek Ozdoba objavio je na društvenim mrežama: "Poljska - Tusk 1:0". Reakcija je bila brza i oštra, posebno od strane nogometaša koje predvodi nekadašnja poljska nogometna megazvijezda Zbigniew Boniek. "Kakav kreten", rekao je Boniek.

Prikazivanje Tuska kao njemačkog pijuna služi PiS-ovoj strategiji polarizacije biračkog tijela i mobilizacije svoje baze, objašnjava Marcin Duma, izvršni direktor instituta za istraživanje javnog mišljenja Ibris. No, to također dotiče širi osjećaj nepravde u vezi s Drugim svjetskim ratom jer su Poljaci postajali sve agresivniji kako su postajali bogatiji, dodao je. "Nešto se promijenilo u poljskom društvu i oni (PiS) to pokušavaju iskoristiti u svoju korist", zaključio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:45