PROMJENE POLITIKA

Vladajuća stranka Singapura u problemima nakon lošeg izbornog rezultata

Stranka narodne akcije osigurala je 83 od 93 mjesta u parlamentu. Opozicija je osvojila 10 mandata.
Lee Hsien Loong 
 Roslan Rahman/AFP

Vladajuća stranka u Singapuru, pogođena najgorim izbornim rezultatima ikad, u subotu je nagovijestila potencijalnu odgodu planova sukcesije, dok analitičari predviđaju da bi promjene politika mogle utjecati na globalno poslovno središte.

Stranka narodne akcije (PAP) osigurala je 83 od 93 mjesta u parlamentu na izborima u petak, što je nevjerojatna pobjeda prema međunarodnim standardima, ali s rekordnom malim brojem glasova. Opozicija je osvojila 10 mandata.

Rezultati pokazuju "jasnu želju za raznolikošću glasova", rekao je premijer Lee Hsien Loong na konferenciji za medije.

"Singapurci žele da PAP oformi vladu, ali oni, osobito mladi, također žele veću prisutnost oporbe u parlamentu."

Stabilnost i predvidljivost definiraju politiku Singapura, kojom dominira PAP od stjecanja neovisnosti 1965., što se pokazalo ključnim u razvoju grada-države u globalno financijsko središte i regionalni trgovačko središte.

No analitičari kažu da neočekivan neuspjeh Leejeve stranke vjerojatno znači da će se pooštriti pravila zapošljavanja stranaca i provesti reforme socijalne politike kako bi se ublažile zabrinutosti koje su iznijele oporbene stranke.

"Političari će se čvršće postaviti prema stranoj radnoj snazi i udvostručiti napore za postizanje ekonomskog blagostanja onih s nižim prihodima", rekao je ekonomist Song Seng Wun.

PAP je 2011. godine, kada je osvojio rekordno niskih 60 posto glasova, postrožio pravila zapošljavanja stranaca kako bi umirio birače. Birači su na izborima u petak također izrazili zabrinutost o mogućnostima zapošljavanja i zapitali se treba li njihovom bogatom i malom otoku toliko stranaca na najbolje plaćenim radnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:31