ODGOVOR NA KRITIKE

Vladajuća stranka u Japanu pozvat će više žena u Glavni odbor, ali samo ako će šutjeti

Svoje će komentare moći poslati službenim kanalima Uredu tajništva stranke, umjesto da ometaju rad Odbora davanjem svojeg mišljenja
Toshihiro Nikai
 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Japanska Liberalno demokratska stranka, trenutno na vlasti u toj državi, predstavila je novi plan za uključivanje žena u djelovanje stranke, nakon što se suočila s kritikama da muškarci dominiraju u Glavnom odboru stranke.

Glavni tajnik stranke, 82-godišnji Toshihiro Nikai, kazao je kako je jako bitno da i ženski članovi stranke “pogledaju” proces donošenja odluka unutar stranke, te najavio kako će u budućnosti dopustiti da do pet ženskih zastupnica stranke sudjeluju na sastancima Glavnog odbora kao promatrači. No, neće se smjeti obraćati Odboru.

“Bitno je da u potpunosti razumiju kakve se rasprave događaju. Bace oko, vide o čemu se radi,” kazao je Nikai. Nakon što će vidjeti o čemu se radi, svoje će komentare moći poslati službenim kanalima Uredu tajništva stranke, umjesto da nepozvano ometaju rad Odbora davanjem svojeg mišljenja na licu mjesta.

Do odluke Liberalno demokratske stranke je došlo nakon što je prošli tjedan čelnik Odbora za organizaciju Olimpijskih igara 2020 u Tokiju podnio ostavku, pod pritiskom zbog izjava u kojima je rekao da žene previše pričaju na sastancima.

Skupina zastupnica Liberalno demokratske stranke u japanskom parlamentu potom je od Nikaija zatražila da učini nešto kako bi povećao omjer žena na ključnim pozicijama unutar stranke. Nikaijeva odluka naišla je na oštre kritike opozicije i aktivista za ženska prava u Japanu, koji smatraju da je odluka kojom se zabranjuje zastupnicama da pričaju tragikomična u svjetlu nedavnih događaja.

Japan je najgora razvijena država na indeksu razlika među spolovima Svjetskog ekonomskog foruma - nalazi se na 121. mjestu od 153. ocijenjene države. Po istom indeksu, Hrvatska je, primjerice, na 60. mjestu, u društvu država poput Izraela, Slovačke, Ukrajine i Rumunjske.

Japan se, pak nalazi u društvu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tunisom, Turskom i drugim državama jednako poznatima po ravnopravnosti žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:24