RUPERT NA ZALASKU

VLADAR MEDIJA SVOJE CARSTVO DAJE U RUKE SINOVIMA Velike promjene na čelu jedne od najmoćnijih svjetskih kompanija

Iako vođenje obiteljskog carstva prepušta svojoj djeci, 84-godišnji Murdoch ipak ostaje u Upravnom odboru
 Jason Kempin/Getty Images/AFP/FILES

On je doista velik. Obožavam ga, komentirao je Jamesa Murdocha prije dva mjeseca saudijski princ Al-Waleed bin Talal. “Razumije se u digitalni svijet i razumije kako on transformira medijski krajolik, pojasnio je potom princ razlog za tako laskave riječi o nasljedniku medijskog imperija Ruperta Murdocha. Saudijska kraljevska obitelj bila je značajan dioničar Murdochova News Corpa (iz kojeg se izdvojio 21st Century Fox), jedne od najvećih medijskih korporacija na svijetu, a onda se prije nekoliko mjeseci gotovo potpuno povukla, bez ikakvog objašnjenja.

Središte pozornosti

Međutim, prinčeva javna podrška Jamesu poznavateljima je bila snažan signal da bi upravo on, mlađi od Murdochovih sinova, mogao preuzeti kormilo iz ruku svojega oca. Barem koliko-toliko, jer Murdoch stariji možda jest najavio da prepušta djeci vođenje obiteljskog carstva, ali 84-godišnji medijski gigant ostaje u Upravnom odboru.

O Jamesu Murdochu odmah je zazujao zapadni medijski svijet, i na stranicama novina i u hodnicima medijskih kuća, uglavnom se osvrćući na detalj iz njegove biografije da je odustao od Harvarda i nekada nosio naušnicu u obrvi. Interes je jasan jer tata Murdoch desetljećima oblikuje svijet medija, ali i političku scenu. Njegova bliska prijateljstva, odnosno partnerstva uključuju najutjecajnije ljude - američka, britanska i australska te saudijska, španjolska i kolumbijska imena.

Buntovnik

Kada je njegov Sun, najveći britanski tabloid, 2009. objavio “Laburisti su izgubili”, nekoliko mjeseci prije izbora, svi su znali da se tadašnjem laburističkom premijeru Brownu crno piše. Obitelj Murdoch jedna je od najutjecajnijih na svijetu i ne čudi stoga takav poticaj profiliranju sinova koji bi trebali preuzeti korporaciju.

Naime, osim planova za Jamesa, koji postaje izvršni direktor 21st Century Foxa, Rupert je objavio kako će stariji njegov sin (iz drugog braka) uz njega biti dopredsjednik odbora i u 21st Century Foxu i u News Corpu te da će se baviti strateškim pitanjima.

James Murdoch nekad je slovio za crnu ovcu u obitelji najvećeg svjetskog medijskog magnata. Imidž problematičnog djeteta stekao je 1995., kada se, nakon tri mjeseca studija filma i povijesti, ispisao s Harvarda. Potom je osnovao diskografsku kuću specijaliziranu za hip hop, no jednako brzo kao iz akademskih, isplivao je iz glazbenih voda.

Okušao se i kao običan reporter u jednom australskom listu, gdje je, istetoviran i s naušnicom u obrvi, zacementirao imidž buntovnika zaspavši za vrijeme jedne medijske konferencije. Ubrzo se vratio pod očevo krilo i postao direktor jednog odjela News of The Worlda, zamijenivši ležerni look poslovnim odijelima i intelektualnim naočalama.

Kada je buknula prva vijest da su novinari News of The Worlda hakirali telefon maloljetne žrtve ubojstva, James nije znao što ga čeka. U tom trenutku bio je zadužen za sve News Corpove poslove u Europi, na Bliskom istoku i Aziji. Tvrdio je da ništa ne zna o skandaloznoj praksi zbog koje je list ugašen, a potom je izronio mail u kojem se od njega traži da odobri isplatu odštete jednoj od žrtava prisluškivanja. Branio se riječima da nije do kraja pročitao mail, izjavljujući pred sudom da zbog toga duboko žali.

Uništen ugled

Kako piše New York Times, reći da je njegov ugled bio u komadićima kada je prije tri i pol godine napuštao London bilo bi ublažavanje. Jednom miljenici britanske politike, Murdochovi su iznenada postali nepoželjne osobe u čijem društvu ne želite biti viđeni. Osramoćen pred parlamentom, persona non grata u društvu dojučerašnjih političkih prijatelja i protjeran s moćne pozicije u Londonu nakon skandala prisluškivanja poznatih Murdochova ugaslog tabloida, teško da bi itko predvidio koliko će glatko teći njegov povratak na čelo očeve kompanije.

- Napustio je London podvijena repa. Najbolje što se o njemu moglo reći je da je bio potpuno nesposoban. Ja osobno ne bih mu dao ni da vodi zahode - izjavio je Chris Bryant, glavni glasnogovornik za kulturu i medije opozicijske Laburističke stranke. No, stvari su se, očito, promijenile i James (42) je opet na putu prema gore.

Preferira televiziju

James se nakon Londona preselio u New York, gdje je odrastao, i držeći se ispod radara tamo odradio više Foxovih poslovnih projekata. Između ostalog, nagovorio je oca da kupi udio u tvrtki Vice Media, koji je potom porastao u vrijednosti i utjecaju, i TrueX, kompaniju koja pomaže u prodaji digitalnih oglasa. Od skandala se branio govoreći kako je kompanija prevelika da bi znao sve što se u njoj događa, no povjerenstvo britanskog parlamenta u jednom je od izvješća zaključilo da je odgovoran za “svjesno zatvaranje očiju” pred poraznim praksama novinarske redakcije.

Nakon skandala u Britaniji, Murdoch stariji je odvojio tiskana izdanja u poseban entitet i Wall Street Journal i britanske medije odvojio od ostatka imperija. Jamesova starija sestra Elisabeth, za koju se govorilo da je smatrala kako je brat loše reagirao na hakerski skandal i uništio obiteljski ugled u Britaniji, gdje ona još živi, gurnuta je u stranu.

Jamesa, za razliku od oca koji preferira tiskovine, prati glas da voli televiziju i druge medije. Investitori su komentirali kako je Jamesu više stalo do zadovoljstva dioničara nego njegovu ocu, koji je bio skloniji samovoljno vladati i ne razmišljati o posljedicama za druge kada je riječ o akvizicijama, te da je manje sentimentalno vezan za određenu imovinu od svojeg oca, koji je carstvo izgradio počevši s malom redakcijom u dalekoj Australiji. No, zato su slični kada je riječ o preuzimanju rizika i znatiželji. Priča se također kako James - koji je u kompaniju ušao sa 23 godine - nikada nije bio skroman u vezi činjenice da je jako mlad bio na vrlo visokim pozicijama. Nikada, kažu ti izvori, nije prihvatio činjenicu da je te poslove dobivao samo zato što je Rupertov sin. No, mnogi tvrde da je sazreo od tih godina.

Miljenik James

Preostaje pitanje kako će James surađivati sa starijim bratom Lachlanom, a braća su se, navodno, dogovorila da će upravljati kompanijom “partnerski”. Lachlan, godinu dana stariji, smatrao se očevim vjerojatnim nasljednikom, ali odavno je postalo jasno da se to neće dogoditi. Lachlan nije bio zadovoljan očevim uplitanjem u poslove u Australiji koje je on vodio i navodno je još prije deset godina svađa između oca i sina označila kraj mogućnosti da Lachlan vodi show.

U međuvremenu se mlađi James, nakon što je studentske dane provodio crtajući karikature i baveći se hip hop glazbom, promijenio ploču i ozbiljno ušao u biznis. No, poznavatelji kažu kako je Murdochu zapravo svejedno tko će od njegove djece preuzeti glavnu ulogu sve dok to učini jedno od njih. Zasad bi braća trebala vladati složno. No, neki dioničari i istaknuti poslovni partneri javno nastavljaju favorizirati Jamesa. Poput princa Al-Waleeda.

Da je James tada bio na čelu kompanije, ustvrdio je u jednom intervjuu saudijski princ, Murdochu se ne bi dogodila katastrofa s propašću razvoja MySpacea. Kompanija je tu nekad izuzetno obećavajuću društvenu mrežu kupila 2005., a ona je podbacila. - Da je tada James vukao konce, MySpace bi sada letio. A Facebooka ne bi bilo - tvrdi Al-Waleed, pokazujući time kako misli da bi James bio dostojan očeve ostavštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:59