IZBORI U SRBIJI

VLADAT ĆE SRBIJOM POPUT CARA Aleksandar Vučić je na korak do apsolutne većine

Analitičari tvrde da Vučić visoki rejting može zahvaliti borbi protiv korupcije, ali i činjenici da se ne zna tko je opozicija

BEOGRAD - Aleksandar Vučić i njegov SNS 12 dana prije izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji na neupitnom su prvom mjestu po rejtingu među biračima.

To je pokazalo istraživanje Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESID), provedeno za beogradski dnevni list Blic. S 44 posto podrške ta je stranka blizu apsolutne većine i dovoljno daleko od drugoplasiranog SPS-a s 13 posto podrške, pokazuje istraživanje provedeno od 22. do 28. veljače na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 1188 ispitanika metodom lice u lice. SNS i SPS slijede NDS Borisa Tadića s osam posto podrške, “stari” DS s Draganom Đilasom, bivšim gradonačelnikom Beograda, sa sedam posto, LDP i DSS sa šest odnosno pet posto, URS i Dveri sa po četiri te SRS s tri posto.

Velika razlika

Na ostale političke stranke u Srbiji otpada šest posto podrške, a među njima treba spomenuti izbornu listu bivšeg ministra gospodarstva Saše Radulovića koja tek treba biti prihvaćena, ali u istraživanjima prolazi sa 1,5 posto opredijeljenih.

Za Bojana Klačara, istraživača u CESID-u, ovaj rezultat nije iznenađenje. - Rejting SNS-a je oko 40 posto u svakom istraživanju u kontinuitetu već dulje vrijeme. SNS će biti uvjerljivo prvi - istaknuo je Klačar za Jutarnji list.

Dodao je kako nema dvojbe da će na izborima biti velike razlike između SNS-a i drugoplasiranog SPS-a koji je također stabilan na tome mjestu, s blagim padom rejtinga u posljednjih pola godine. Jedinim iznenađenjem smatra činjenicu da je Boris Tadić bolje plasiran od DS-a, ali i da “novi” i “stari” demokrati zajedno imaju više podrške (15 posto) nego što je imao DS prije raskola, kad se kretala oko 12 posto. Klačar to objašnjava činjenicom da je Tadić prepoznatljiv građanima Srbije, što je ujedno i najveći problem Raduloviću za bolji rezultat jer ga malo ljudi prepoznaje.

Moguće iznenađenje

Moguće korekcije rejtinga u sljedeća dva tjedna Klačar očekuje u strankama koje se kreću oko cenzusa od pet posto. Također upozorava da između 300 i 400 tisuća građana Srbije još nije donijelo odluku za koga će glasati, što je nemali broj koji će utjecati na konačni rezultat. U parlamentu će se, zaključuje, svakako naći i stranke manjina SVM i SDA.

Vučić lagodnu prvu poziciju drži i po uvjerenju građana o tome tko će biti novi premijer. Čak svaki drugi ispitanik, ili njih 52 posto, vjeruje da će nakon novih izbora on zasjesti u tu fotelju. Prema ovom istraživanju, Vučić je i jedini lider neke političke stranke u Srbiji čiji rejting čini više pozitivnih od negativnih glasova. Usprkos tom i sličnim istraživanjima, treba podsjetiti da je prije samo dvije godine na predsjedničkim izborima ishod donio iznenađenje. Uspavani Tadićevi birači, koji su bili sigurni u pobjedu, nisu izašli na izbore pa je, usprkos anketama, pobijedio Tomislav Nikolić.

Zbog toga politički analitičar Cvjetin Milivojević smatra da se u Srbiji istraživanja javnog mnijenja manipulativno koriste. Milivojević je istaknuo da je Vučićev rejting posljedica borbe protiv korupcije koju su građani dočekali pozitivno te činjenice da nije jasno tko je u Srbiji opozicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:44