RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Vladimir Putin: ‘Postavljamo nuklearno oružje u Bjelorusiju! Evo kome možete zahvaliti...‘

Pratimo najznačajnije događaje rata u Ukrajni iz minute u minutu

Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky/Afp

Ključni događaji

- Rusi zastali kod Bahmuta, tvrde Britanci

- Stanovnici Hersona zamoljeni da se evakuiraju

- Rusija: Slovačka je prekršila sporazum slanjem zrakoplova MiG-29 u Ukrajinu

- Predsjednik Dume predložio zabranu ICC-a u Rusiji


Putin: ‘Rapoređujemo nuklearno oružje u Bjelorusiju!‘

Moskva i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je Vladimir Putin u intervjuu s novinarom Pavlom Zarubinom na TV kanalu Rossiya 24 . "Od 3. travnja počinjemo obučavati posade. A 1. srpnja završavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriju Bjelorusije", rekao je ruski predsjednik.

Naglasio je i da je Rusija već pomogla Bjelorusiji u ponovnom opremanju zrakoplova. Osim toga, Minsku je predan raketni sustav Iskander. Razlog za ovakav korak, kaže Putin, bila je najava Velike Britanije o isporuci streljiva Ukrajini s osiromašenim uranom. Istodobno, Putin je primijetio da je Bjelorusija dugo tražila da na svom teritoriju smjesti rusko nuklearno oružje. Dodao je da Moskva čini ono što SAD radi već desetljećima.

"Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači su obučeni, njihove posade su uvježbane. I mi ćemo učiniti isto", izjavio je Putin.

Također je istaknuo da streljivo s osiromašenim uranom koje će Zapad prebaciti u Kijev ne pripada oružju za masovno uništenje, ali na neki način stvara radioaktivnu prašinu i stoga se smatra vrlo opasnim. Prema njegovim riječima, ako se koristi, neminovno će doći do onečišćenja zasijanih površina, što će stvoriti opasnost kako za lokalno stanovništvo, tako i za okoliš.


Poljska tvrtka za streljivo povećava proizvodnju u sklopu europskog plana za Ukrajinu

Poljski proizvođač streljiva Dezamet, dio državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), značajno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu opskrbio streljivom koje financira Europska unija, rekao je poljski premijer u subotu.

Najava premijera Mateusza Morawieckog dolazi uoči planiranog posjeta povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište Thierryja Bretona Dezametu u ponedjeljak.

Sedamnaest država članica Unije i Norveška su se ovog tjedna složile da će zajedno nabavljati streljivo kako bi pomogle Ukrajini i kako bi napunile vlastita skladišta, rekla je Europska obrambena agencija.

Dezamet, koji proizvodi streljivo za topništvo, minobacače i bacače granata, jedna je od 50 tvrtki za oružje u grupaciji PGZ.

"To postrojenje može računati s novim narudžbama i sredstvima, pokrenut ćemo nove proizvodne linije u ovoj tvrtki i u drugima kako bismo proizvodili municiju", rekao je Morawiecki za poljski Radio RMF na pitanje novinara o Bretonovom posjetu tvornici.

"Želimo umnogostručiti proizvodnju nekoliko puta što je brže moguće", dodao je.

Morawiecki je kazao da također računa da će privatne kompanije u Poljskoj povećati svoju proizvodnju streljiva.

PGZ namjerava povećati broj zaposlenih za nekoliko tisuća ljudi, rekao je šef Sebastian Chwalek u petak. Grupacija trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi.


Ruski napad zastao u Bahmutu dok Ukrajinci ‘stabiliziraju‘ bojišnicu

Ruski napad na istočni ukrajinski grad Bahmut je zastao, a ukrajinski branitelji su utvrdili svoje položaje, prema britanskom ministarstvu obrane i ukrajinskom šefu vojske Valeriju Zalužniju.

Ministarstvo obrane je u svom dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini reklo da je ruski pokušaj zauzimanja Bahmuta zastao zbog "ekstremnog iscrpljivanja" ruskih snaga, koje je vjerojatno pogoršano zbog unutrašnjih sukoba između ruske regularne vojske i plaćeničke skupine Wagner, čije se snage nalaze na tom području.

Rusija sada usredotočuje svoje snage prema nešto južnijem gradu Avdiivki i prema bojišnici blizu Kremine i Svatova sjeverno od Bahmuta, stoji u izvješću. To upućuje na to da se Rusi vraćaju u više obrambenu poziciju nakon što su podbacili njihovu ofenzivni napori započeti u siječnju.

To je u skladu s Zalužnijevom procjenom.

"Zahvaljujućim neizmjernim naporima obrambenih snaga, situacija se uspijeva stabilizirati", rekao je Zalužnij na svom korisničkom računu na društvenom mreži Facebook nakon telefonskog razgovora s britanskim kolegom Tonyjem Radakinom kasno navečer u petak.

Međutim, područje oko Bahmuta i dalje je jedno od najtežih na bojištu.

Britansko ministarstvo obrane je primijetilo da je Ukrajina također pretrpjela teške gubitke u tamošnjim borbama.


Predsjednik Dume predložio zabranu ICC-a u Rusiji

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin u subotu je predložio zabranu djelovanja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Rusiji nakon što je sud izdao nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratne zločin.

Volodin, Putinov saveznik, rekao je da bi rusko zakonodavstvo trebalo biti izmijenjeno kako bi se zabranila bilo kakva aktivnost ICC-a u Rusiji radi kažnjavanja onih koji su sudu pružili "pomoć i podršku".

"Nužno je razraditi amandmane na zakone kojima bi se zabranilo bilo kakvo djelovanje ICC-a na teritoriju naše države", rekao je Volodin u objavi na komunikacijskoj platformi Telegram.

Volodin je kazao da su Sjedinjenje Države usvojile zakone koji sprečavaju da njihovim državljanima ikad sudi Haški sud i da bi Rusija trebala postupiti isto.

Bilo kakva pomoć ili podrška za ICC unutar Rusije trebala bi biti kažnjiva prema zakonu, rekao je.

ICC je ranije ovog mjeseca izdao nalog za uhićenje kojim optužuje Putina za ratni zločin nezakonite deportacije stotina djece iz Ukrajine. Sud je rekao da postoji osnovana sumnja da Putin snosi individualnu kaznenu odgovornost.

Ruski dužnosnici su upozorili da bi se bilo kakav pokušaj da se uhiti Putina, ruskog vođu od kraja 1999., tretirao kao objava rata protiv najveće nuklearne sile u svijetu.

ICC je, u svom prvom nalogu vezanom uz Ukrajinu, pozvao na Putinovo uhićenje zbog sumnji na nezakonitu deportaciju djece i nezakonito preseljenje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju od 24. veljače 2022.

Kremlj je rekao da je ICC-ov nalog nečuveno pristrana odluka, no beznačajna što se tiče Rusije. Ruski dužnosnici poriču da je Moskva počinila ratne zločine u Ukrajini i tvrde da je zapad ignorirao ratne zločine ukrajinske strane.

Velike sile poput Rusije, SAD-a i Kine nisu članice ICC-a kojem pripadaju 123 države, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i neke bivše sovjetske republike poput Tadžikistana.

Ukrajina nije članica ICC-a, no Kijev mu je dodijelio nadležnost da procesuira zločine počinjene na ukrajinskom teritoriju.


Zalužni: Situacija u Bahmutu se stabilizira

Ukrajinski vrhovni zapovjednik Valerij Zalužni izjavio je da se borba za Bahmut, ukrajinski grad u kojemu se vode žestoke borbe već mjesecima, ‘stabilizira‘.

Nedavno su zapadni dužnosnici procijenili da je između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika ubijeno ili ozlijeđeno u Bahmutu od prošloga ljeta.

Zalužni je poručio da ogromni napori ukrajinski trupa ‘koče‘ Rusiju.

- Situacija je najteža na prvim linijama u smjeru Bahmuta, ali, zahvaljujući golemim naporima obrambenih snaga, situacija se stabilizira, poručio je general-pukovnik Zalužni na Facebooku.

U četvrtak je Oleksandr Sirski, zapovjednik kopnenih snaga zemlje, rekao da su ruske trupe "iscrpljene" u blizini Bakhmuta.


Stanovnici Hersona zamoljeni da se evakuiraju

Gradsko vijeće Hersona pozvalo je stanovnike na evakuaciju zbog stalnih ruskih napada i granatiranja.

- Ruske trupe nastavljaju terorizirati našu zajednicu. Najviše su na udaru naselja u blizini rijeke Dnjepar. Gotovo je nemoguće zbog stalnih napada osigurati grijanje i vodu za građane, poručilo je gradsko vijeće na Telegramu.

- Najbolja je opcija da zaštitite sebe i svoje najmilije je da se evakuirate u sigurnija područja, poručili su.

Rusija je gađala dijelove regije Herson, koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga, 74 puta u roku od 24 sata. Ispalili su 423 granate iz teškog topništva i višecijevnih raketnih bacača Grad, poručio je guverner Oleksandr Prokudin.

Jedna osoba je poginula u napadima.

Podsjetimo, regija Herson kontinuirano je izložena ruskom granatiranju otkako su ukrajinske snage oslobodile područja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar u studenom 2022.


Rusija: Slovačka je prekršila sporazum slanjem zrakoplova MiG-29 u Ukrajinu

Rusija je u petak optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu.

Slovačka, prema sporazumu potpisanom 1997., nije smjela poslati zrakoplove drugoj zemlji bez pristanka Rusije, poručila je savezna služba za vojno-tehničku suradnju u Moskvi.

Ruske vlasti su rekle da je riječ o "neprijateljskom činu" i da je Bratislava prekršila međunarodne obveze uređene ugovorom koji je objavljen na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Slovačko vodstvo, koje se suočava i s kritikama oporbe zbog slanja zrakoplova, još uvijek nije javno reagiralo na optužbe Moskve, koje je ranije iznijelo i rusko veleposlanstvo u zemlji.

Slovačka je u četvrtak poslala četiri letjelice Ukrajini, a dodatnih devet će poslati "tijekom narednih nekoliko tjedana", reklo je ministarstvo obrane za njemačku agenciju dpa. Tri od ukupno 13 zrakoplova nisu u funkciji i koristit će se za rezervne dijelove.

Većinu MiG-ova je Čehoslovačkoj poslao Sovjetski Savez krajem 1980-ih godina. Nakon raspada države, Češka i Slovačka su među sobom podijelile zrakoplove, pri čemu je Slovačka od Rusije dobila dodatne primjerke 1990-ih.

Kremlj je nedavno umanjio značaj slovačkog i poljskog slanja letjelica, rekavši da Ukrajina dobiva Kremlj je nedavno umanjio vrijednost zrakoplova koje su isporučile Slovačka i Poljska, rekavši da Ukrajina dobiva nepotrebnu tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:53