NAJTOČNIJI SUSTAV

Vlak u Japanu kasnio dvije minute, strojovođi s plaće skinuli 49 centi. Tuži ih za duševne boli

Zaposlenik sada traži 2,2 milijuna jena (19.407 dolara) odštete za duševne bolove uzrokovane tom mukom.

Japanski vlak, Ilustracija

 Charly Triballeau/Afp/Profimedia

Japanski strojovođa tuži svog poslodavca nakon što mu je s plaće skinuto 56 jena (0,49 dolara) zbog toga što je njegov vlak kratko kasnio u ovom najtočnijem željezničkom sustavu na svijetu, piše BBC.

Željeznička tvrtka JR West kaznila je čovjeka jer je zbog zabune nastale na poslu, u lipnju 2020. kasnio dvije minute.

Zaposlenik sada traži 2,2 milijuna jena (19.407 dolara) odštete za duševne bolove.

Prema navodima japanskog portala Soranews24, neimenovani muškarac trebao je upravljati praznim vlakom koji je išao do stanice Okayama na jugu zemlje, ali je stao na pogrešan peron dok je čekao da preuzme dužnost od prethodnog vozača.

U trenutku kada je shvatio svoju pogrešku i pojurio na ispravan peron, prijenos dužnosti između dvojice strojovođa pomaknut je za dvije minute, što je dovelo do kašnjenja od jedne minute u polasku vlaka i kašnjenja od dodatne jedne minute u dolasku.

JR West je isprva muškarcu od plaće odbio 85 jena (0,75 dolara), ali je kasnije pristao smanjiti kaznu na 56 jena nakon što je vozač svoj slučaj proslijedo Uredu za inspekciju radnih standarda Okayame.

Vozač je u ožujku svoj slučaj prebacio na Okružni sud u Okayami, gdje sada traži odštetu. Japanski željeznički sustav poznat je po svojoj pouzdanosti. Godine 2017. željeznička tvrtka se ispričala nakon što je jedan od njezinih vlakova napustio stanicu 20 sekundi ranije. A ako vlak kasni više od pet minuta, putnicima se izdaje potvrda koju mogu iskoristiti kao objašnjenje za kašnjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:30