TRAGIČAN KRAJ

Vlasnici podmornice: Svi putnici su mrtvi; Vlasti SAD-a: Dogodila se katastrofalna implozija

Obalna straža SAD-a potvrdila: Otkrivene krhotine potječu od nestale podmornice

Konferencija za medije američke Obalne straže

 AFP

Ključni događaji:

  • Oceangate: Svi putnici su mrtvi
  • Američka obalna straža potvrdila: otkrivene krhotine potječu od nestale podmornice, dogodila se katastrofalna implozija
  • Zvukovi koji su se čuli tijekom potrage nisu dolazili s podmornice, potvrdila je Obalna straža
  • Spasilačke ekipe pronašle su "pet različitih krhotina" Titana
  • Krhotine su pronađene 490 metara od olupine Titanica
  • Oko 18 sati objavljeno je kako su nađene krhotine u području potrage
23:35
22:11

Tko su bili ljudi u podmornici?

U podmornici su bili kapetan i četiri putnika. OceanGate Expedition Titanom je nudio posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama.

Jedan od putnika nestale podmornice je bio britanski biznismen Hamish Harding čija je zrakoplovna tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.

Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea.

U podmornici su bili i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Suleman.

Dawood je bio potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, tvrtke sa sjedištem u Karačiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrokemiji i telekomunikacijama.

Među putnicima su i bili francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea, suprug potomka jedne od žrtava Titanica.

Taj oko 46 tisuća tona težak brod s 2224 putnika je u travnju 1912. udario u ledenjak tijekom puta iz Engleske u New York.

U potonuću broda koji je smatran nepotopljivim čudom industrijskog doba poginulo je više od 1,5 tisuća ljudi, među njima i brojni aristokrati.

Olupinu je 1985. otkrila američko-francuska ekspedicija, što je potaknulo i slavni film iz 1997. godine koji je pak pokrenuo lukrativan ali rizičan podvodni turizam.

image
Hamish Harding, Stockton Rush, Paul-Henri Nargeolet, Suleman Dawood i njegov otac Šahzada Dawood
Handout/Afp
21:39

Stručnjak: Tamo je morsko dno glatko, nema ostataka Titanica

Novinari su Carla Hartsvillea iz Instituta za oceanografiju Woods Hole pitali je li se podmornica Titan mogla sudariti s olupinom Titanica.

Hartsville je rekao da na mjestu gdje su pronađene krhotine podmornice nema ostataka Titanica.

- Tamo je morsko dno glatko. Koliko ja znam i na temelju onoga što sam vidio, tamo nema ostataka Titanica.

Hartsville je rekao da su krhotine Titana pronađene 200 i više metara dalje od pramca olupine Titanica.

- To je u skladu s lokacijom posljednjom komunikacijom o imploziji u vodi na toj dubini. Veličina nalazišta krhotina poklapa se s tom implozijom na toj dubini - dodao je Hartsville.

image

Konferencija za medije američke Obalne straže

Joseph Prezioso/Afp
21:38

Obalna straža: Nastavljamo istraživati mjesto nesreće

Dužnosnici američke Obalne straže rekli su da će sljedeća faza operacije biti osigurati da obitelji članova posade na podmornici Titan "shvate što je prije moguće što se dogodilo". Timovi će nastaviti istraživati mjesto nesreće, rekli su dužnosnici.

image

Kontra-admiral John Mauger

AFP

Kontra- admiral Mauger rekao je da je na mjestu događaja bilo devet plovila, kao i medicinsko osoblje i drugi tehničari.

- Počet ćemo demobilizirati osoblje i plovila s mjesta događaja tijekom sljedeća 24 sata. Ali nastavit ćemo daljinske operacije na morskom dnu - rekao je te dodao da nema vremenski raspored kada će daljinske operacije na morskom dnu biti zaustavljene.

21:19

Američki kontra-admiral: Dogodila se katastrofalna implozija

Kontra-admiral John Mauger kaže kako "ne izgleda da postoji nikakva veza" između podvodnih zvukova otkrivenih u misiji potrage i spašavanja i lokacije pronalaska ostataka na morskom dnu.

- Ovo je bila "katastrofalna implozija" plovila koja bi proizvela značajan zvuk tamo dolje koji bi sonarne plutače uhvatile - izjavio je.

Novinari su kontra-admirala Johna Maugera pitali hoće li se možda moći pronaći tijela članova posade.
- Nastavit ćemo raditi i pretraživati područje, ali ne mogu sada odgovoriti na to pitanje. Radi se o nevjerojatno teškom okruženju - dodao je Mauger.

Mauger je istaknuo kako je ovo "nevjerojatno složen" slučaj i da tim još uvijek istražuje što se točno dogodilo. Podmornice na daljinsko upravljanje rade u složenom okruženju na morskom dnu više od 3000 metara ispod površine, dodao je.

Za sada nije poznato kada se dogodila "katastrofalna implozija", kaže kontra-admiral Mauger.

- Znamo to jer smo vodili ovu potragu tijekom posljednja 72 sata. Osim toga, imali smo sonarne plutače u vodi gotovo neprekidno i nismo otkrili nikakve katastrofalne događaje dok su te plutače bile u vodi - izjavio je.

image

Konferencija za medije američke Obalne straže

AFP
21:02

Obalna straža SAD-a: Otkrivene krhotine potječu od nestale podmornice

Krhotine otkrivene u području potrage u blizini olupine Titanica potječu od nestale podmornice, potvrdila je američka obalna straža na konferenciji za novinare koja je u tijeku.

image

Konferencija za medije američke Obalne straže

AFP

- Ovoga jutra, podvodno plovilo na daljinsko upravljanje otkrilo je repni dio podmornice Titan. Plovilo je nakon toga otkrilo dodatne krhotine podmornice. Krhotine su u skladu s komorom za pritisak. Nakon toga smo odmah obavijestili obitelji posade. Svim obiteljima izražavam sućut. Ne mogu ni zamisliti kako se osjećaju i nadam se da će ovo otkriće dati nekakvu utjehu. U kontaktu smo Velikom Britanijom i Francuskom kako bi se odgovorilo i na njihove zahtjeve - rekao je kontra-admiral John Mauger, zapovjednik u Obalnoj straži SAD-a.

Mauger je dodao da je plovilo u potragu za podmornicom Titan krenulo s broda Horizon Arctic te da je dio repa pronađen otprilike 490 metara dalje od olupine Titanica.

Paul Hanken, stručnjak za podmorje u Obalnoj straži SAD-a, rekao je da su spasilačke ekipe pronašle "pet različitih krhotina" te da su one spasiocima rekle što je ostalo od Titana.

- Prvo što smo pronašli je konus nosa podmornice. Onda smo pronašli veliko polje krhotina. Unutar tog velikog polja krhotina pronašli smo prednje zvono tlačnog trupa. To je bila prva naznaka da je došlo do katastrofalnog događaja. Ubrzo nakon toga pronašli smo drugo manje polje krhotina unutar tog polja krhotina. Našli smo drugi kraj trupa preše koji se u osnovi sastoji od cijele te tlačne komore. Dat ćemo sve od sebe da u potpunosti mapiramo što je dolje - rekao je Hanken.

20:49

Oceangate: Životi putnika su nažalost izgubljeni

Oceangate je objavio priopćenje u kojem se kaže kako vjeruju da su putnici podmornice Titan "nažalost izgubljeni", javljaju CNN i BBC.

Vjerujemo da su naš izvršni direktor Stockton Rush, Shahzada Dawood i njegov sin Suleman Dawood, Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet nažalost izgubljeni, stoji u izjavi OceanGatea.

- Ti su muškarci bili pravi istraživači. Bili su avanturističkog duha i gajili strast prema istraživanju i štićenju oceana. Naša su srca s tih pet duša i članovima njihovih obitelji. Tugujemo zbog ovog gubitka života i veselja koje su oni unosili u živote svih onih koje su poznavali - rekla je tvrtka.- Ovo je vrlo tužan trenutak za naše predane zaposlenike koji su iscrpljeni i koji također tuguju. OceanGate se zahvaljuje svima koji su uložili resurse u ovu misiju. Cijenimo njihovu predanost da se pronađe ovih pet istraživača - dodala je tvrtka.

- Ovo je vrlo tužno vrijeme za zajednicu istraživača i za članove obitelji osoba koje su izgubile život. Tražimo da se poštuje njihova privatnost - dodala je tvrtka.

20:22

Suvlasnik tvrtke koja je vlasnik podmornice: 'Možda je došlo do implozije'

Suosnivač OceanGatea, tvrtke koja upravlja nestalom podmornicom, rekao je da je možda došlo do "trenutačne implozije" broda. Guillermo Söhnlein, koji je osnovao OceanGate sa Stocktonom Rushom, koji je na brodu Titan, rekao je za BBC News: - Znam da je naš protokol za izgubljene komunikacije da pilot izroni na površinu. Od početka sam uvijek mislio da bi to Stockton vjerojatno učinio. U tom slučaju postaje vrlo teško pronaći podmornicu jer površinski brod ne bi znao da dolazi i ne bi znao gdje tražiti. Moj najveći strah tijekom cijele ove stvari dok gledam odvijanje operacija je da lebde na površini i da ih je vrlo teško pronaći.

Söhnlein, koji je dao izjavu nakon što su stigle vijesti o otkriću polja krhotina u blizini Titanica, rekao je da postoji mogućnost da je došlo do katastrofe. - Ono što znam je da je, bez obzira na podmornicu, kada radite na dubini, pritisak na bilo koju podmornicu toliko velik da bi u slučaju kvara to bila trenutna implozija. Da se to dogodilo, to bi se dogodilo prije četiri dana - rekao je.

image

Podmornica Titan kompanije OceanGate

Oceangate Expeditions Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Oceangate Expeditions Via Bestimage/bestimage/profimedia
19:20

Stručnjak: Evo što su našli

Stručnjak za spašavanje kaže da su krhotine pronađene u potrazi za Titanom "postolje za pristajanje i stražnji poklopac podmornice". David Mearns, koji je prijatelj dvojice putnika na Titanu, rekao je za Sky News da je član WhatsApp grupe koja je povezana s timovima uključenima u potragu.

"To znači da trup još nije pronađen, ali dva vrlo važna dijela cijelog sustava su otkrivena i to ne bi bilo pronađeno ako nije fragmentirano", dodao je. Mearns je također govorio o oklopu podmornice - u obliku ribljeg repa - i rekao: "Ako je oplata isključena i okvir isključen - onda se nešto stvarno loše dogodilo cijeloj strukturi."

image

Satelitska snimka brodova koji su sudjelovali u velikoj potrazi

AFP
19:11

'Najgori mogući scenarij'

Stručnjak za spašavanje rekao je da dužnosnici Obalne straže SAD-a ne bi "koristili fraze kao što je polje krhotina osim ako nema šanse da se ljudi spasu živi".

David Mearns, koji je prijatelj dvojice ljudi na nestaloj podmornici – britanskog milijardera Hamisha Hardinga i francuskog pilota podmornice Paul-Henrija Nargeoleta, rekao je za Sky News: - Polje krhotina implicira da je došlo do raspada podmornice i na toj dubini, jer znamo da su izgubili komunikaciju na oko 3300 m... tako da to stvarno ukazuje na najgori mogući scenarij, a to je katastrofalni kvar, implozija.

18:33

BBC o objavi američke Obalne straže

BBC ističe kako američka Obalna straža nije objavila mnogo tweetova u proteklih nekoliko dana, tako da bi današnja njihova objava mogla biti značajna. U razgovoru sa stručnjacima ovaj tjedan, mnogi su se zabrinuli da je Titan možda pretrpio katastrofalnu imploziju kao posljedicu kvara trupa. Takav bi scenarij mogao objasniti krhotine. Ali, opet, ovo izvješće ne mora donijeti ništa novo. Morsko dno oko olupine Titanica prepuno je svakakvih krhotina, ne samo od samog velikog broda.

18:15

Konferencija za novinare u 21h

Američka obalna straža održat će brifing za novinare u 21 sat kako bi objavila svoja najnovija otkrića iz operacije potrage za podmornicom Titan.

17:57

Američka obalna straža: Otkrili smo polje krhotina

Podmornica na daljinsko upravljanje otkrila je polje krhotina unutar područja potrage za podmornicom nestalom na putu prema Titanicu, upravo je objavila američka obalna straža. Stručnjaci unutar objedinjenog zapovjedništva procjenjuju informacije, javlja BBC.

Podsjetimo, potraga za podmornicom nestalom na putu prema Titanicu danas je ušla u kritičnu fazu jer se vjeruje da je plovilo ostalo bez zraka za petero članova posade u 13.08 h, no operacija na sjeveru Atlantika je nastavljena.

Vozilo na upravljanje s daljine poslano je s kanadskog broda i stiglo je na dno mora, objavila je u četvrtak ujutro američka obalna straža. Na dno se priprema još jedno robotsko vozilo, s francuskog broda.

Nestalom podmornicom veličine kombija upravlja američka tvrtka OceanGate Expeditions. Titan je zaronio u nedjelju u 8 sati, ubrzo izgubivši kontakt s brodom podrške.

Tvrtka je objavila da u podmornici ima zraka za 96 sati, što znači da bi ga moglo nestati u četvrtak ujutro, u slučaju da je Titan neoštećen. Točan istek roka ovisi o faktorima poput ima li na podmornici struje i koliko su članovi posade ostali mirni, rekli su stručnjaci.

Spasilačke službe i obitelji posade u srijedu su se ponadali nakon što je američka obalna straža priopćila kako su kanadski avioni zabilježili podmorske zvukove. No vozila poslana u potragu na mjesto otkud je zvuk dolazio nisu bila uspješna, a dužnosnici upozoravaju da to lupanje možda nije stizalo s Titana.

13:17

Francuski dubokomorski robot spreman za ulazak u vodu

Francuski robot priprema se za ulazak u vodu, priopćila je američka obalna straža.

U nekoliko kratnih tvitova agencija je potvrdila da je L'Atalante stigao na mjesto potrage i da priprema svoje vozilo na daljinsko upravljanje.

Kanadski brod Horizon Arctic također je rasporedio vlastito plovilo na daljinsko upravljanje koje je stiglo do morskog dna i započelo potragu za nestalom podmornicom.

13:09

Istekle su zalihe kisika u podmornici, spasioci: 'Preostaje nam samo sreća'

Pod pretpostavkom da je posada Titana još uvijek živa, upravo u ovim trenucima u mini podmornici nestaju zalihe kisike.

Spasilačke ekipe u potrazi za podmornicom Titan pouzdaju se u sreću. Dr. Simon Boxall sa Sveučilišta Southampton je za Sky news objasnio da se još uvijek ne zna do koje je točke Titan stigao na svojem putovanju prije gubitka kontakta.

Ako je podmornica bila blizu površine kada je kontakt izgubljen i još uvijek tone na morsko dno, može kliziti još dugo.

- Zbog toga je područje pretrage tako veliko. A ovdje su i dvije najsloženije struje na svijetu. Ljudi pretpostavljaju da su duboki oceani vrlo tihi. A ovdje imate neke od najjačih oceanskih struja... Ako je podmornica još blizu površine, može prijeći i desetke milja prije nego što se spusti na morsko dno, objasnio je Boxall.

- Sada se spasioci zapravo oslanjaju na sreću više nego na bilo što drugo, dodaje.

11:26

Posljednja nada?

Francuski istraživački brod koji nosi robota koji može zaroniti na ekstremne dubine stigao je na lokaciju gdje se traži Titan.

11:14

I dalje se čuje lupanje?

Titan je bio opremljen s 96 sati kisika, prema tvrtki, što znači da će se spremnici kisika vjerojatno isprazniti u četvrtak u 13.08. No koliko dugo će im potrajati kisik ovisi o različitim čimbenicima poput toga je li podmornica još u funkciji i koliko su mirni putnici u njoj.

Odbrojavanje do nestanka kisika je samo hipotetski rok pod pretpostavkom da je nestalo plovilo još uvijek netaknuto, a ne zarobljeno ili oštećeno u velikim dubinama ili blizu morskog dna.

Međutim, neki engleski mediji i danas su objavili da se s dna Atlantika i dalje čuje lupanje svaki pola sata, ali da spasilačke ekipe i dalje ne mogu locirati odakle to dolazi.

Titan je prevozio svog pilota i još četiri osobe na morskom izletu do brodoloma u turističkoj avanturi koju OceanGate naplaćuje 250.000 dolara po osobi.

Među putnicima su britanski milijarder i avanturist Hamish Harding (58), kao i poslovni magnat rođen u Pakistanu Shahzada Dawood (48) sa svojim 19-godišnjim sinom Sulemanom, obojica su britanski državljani.

U podmornici su i francuski oceanograf i vodeći stručnjak za Titanik, 77-godišnji Paul-Henri Nargeolet te Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor OceanGatea.

Čak i kad bi uspjeli locirati Titan, njegovo vađenje predstavljalo bi velike logističke izazove.

Kad bi se podmornica sama uspjela vratiti na površinu, bilo bi je teško uočiti na golemom otvorenom moru. Može se otvoriti samo izvana pa putnici ne bi mogli izaći bez nečije pomoći.

Ako se Titan nalazi na dnu oceana, spašavanje bi bilo još teže zbog golemog pritiska i potpunog mraka na toj dubini. Stručnjak za Titanic Tim Maltin rekao je da bi bilo "gotovo nemoguće izvršiti spašavanje podmornice" na morskom dnu.

08:25

'Spašavanje putnika bi bilo čudo'

Istraživač morskih dubina dr. David Gallo rekao je da bi bilo potrebno čudo da se spase putnici na Titanu, no dodao je da se tome ipak, još uvijek nada.

Gallo kaže da se njegova nada brzo topi jer se sve događa vrlo brzo pa je to utrka s vremenom.

- Naše su nade velike. U ovom trenutku trebamo čudo, ali čuda se događaju tako da sam vrlo optimističan, rekao je.

Gallo je dodao i da bi dolazak do podmornice trajao satima i nakon što ju pronađu.

08:22

Direktor OceanGatea rekao da Titan nije opasan

Izvršni direktor tvrtke OceanGate, operatera Titana, Stockton Rush, rekao je u ranijem intervjuu novinaru CBS-a Davidu Pogueu da ne vjeruje da je Titan jako opasan te da je najopasniji dio misije biti na tegljaču.
- Ne brine nas dio kada ste pod vodom. Ono što me brine je kada vas vodim tamo, kada ste na brodu u ledenom stanju, s velikim vratima koja vam mogu zgnječiti ruke i ljudima koji možda nemaju najbolju ravnotežu... To je po meni opasan dio, rekao je Rush.

Novinar Pogue je prošle godine putovao na Titanu, a ispričao je da je pritom morao potpisati ugovor u kojem se to vozilo opisuje kao eksperimentalno te se spominje rizik od ozljeda ili smrti.

07:43

Kanadska vojska objavila snimku potrage za Titanom

Velika međunarodna operacija spašavanja bori se s vremenom dok sat otkucava kada je riječ o zalihama kisika za posadu Titana.

Kao dio potrage, zrakoplov kanadskih kraljevskih zračnih snaga pretražuje udaljeno područje Atlantika tražeći tragove podmornice koja je nestala u nedjelju.

Objavljena je i snimka nadzorne letjelice kako leti iznad oceana i ispušta uređaje koji se koriste za osluškivanje zvukova u vodi.

06:33

Francuski robot se približava mjestu

Podmornica Victor 6.000 poslana je kao pomoć u operaciji spašavanja nakon zahtjeva američke mornarice.

Francuski istraživački brod Atalante koji nosi robotsku ronilicu nalazi se oko 20 nautičkih milja sjeverno od mjesta olupine Titanica.

Victor 6000 može zaroniti do dubine od 6000 metara i mogao bi izbaciti Titan ako je zaglavio na dnu oceana, no ne bi ju sam mogao podići već bi ju u tom slučaju zakvačio za površinski brod koji ga može podići.

06:31

Sudbina posade Titana možda ovisi o jednom čovjeku

Sudbina Titanove posade možda ovisi o samo jednom čovjeku: Paul-Henryju Nargeoletu, jednom od zarobljenih na podmornici, smatra nejgov prijatelj marinac.

Sky News je razgovarao s portugalskim kapetanom Joseom Paulom Viera da Silvom, koji smatra da bi 77-godišnji Nargeolet mogao pronaći rješenje.

image

Paul-Henri Nargeolet

Joel Saget/Afp

- Mislim da on može surađivati s drugima na brodu i na kraju isplivati na površinu. Vjerovat ćemo u to do posljednjeg trenutka. Bila bi šteta da izgubimo tog čovjeka, rekao je Da Silva i opisao Nargeoletovu vještinu tijekom posjeta Titanicu 2010. godine. To je iskustvo također bilo blizu smrti.

- Tim je na brodu tada bio vrlo iskusan, ali podmornica je zapela na komadu Titanica. Morali smo napraviti mnogo manevara da ju vratimo. Zapela je u olupini, to je bio najgori dio, i svi smo se bojali da ćemo ih izgubiti.

- On je vrlo smirena i tiha osoba i mislim da može smiriti i ostale jer je ada važno uštedjeti kisik i ne naprezati se. Nije lako, ali mislim da će on biti njihov vođa i da će uspjeti, dodaje Da Silva.

06:24

Američka obalna straža o završnoj potrazi

Američka obalna straža ilustrirala je dosadašnje pokušaje potrage za podmornicom Titan.

Na Twitteru su napisali da je letjelica s fiksnim krilima provela potragu jučer poslijepodne u rasponu od 879 milja iznad tog područja, a da su za potragu planirani i zrakoplovi partnerskih agencija.

Ranije je obalna straža govorila o razmjerima operacije i otkrila da je površina potrage za Titanom oko dva puta veća od površine Connecticuta, a podzemna potraga je do dvije i pol milje dubine.

Potraga se radi iz zraka, na površini i pod vodom.

06:21

Kisika bi moglo biti dovoljno do 12.08

Američka obalna straža smatra da bi kisika na nestaloj podmornici moglo biti dovoljno do 12.08 sati u četvrtak, po britanskom vremenu. Prema OceanGateu, operateru Titana, podmornica ima 96-satnu opskrbu kisikom u slučaju opasnosti.

U podmornici je, podsjetimo, petero ljudi: britanski milijarder, pilot francuske podmornice, pakistanski biznismen i njegov 19-godišnji sin te izvršni direktor OceanGatea, tvrtke koja upravlja Titanom.

Opsežna akcija potrage i spašavanja se nastavlja, a sudionici kažu da se nadaju do samog kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50