KONTROVERZNA ODLUKA

VLASNICI PRIVATNIH ZATVORA ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE Nova Trumpova imigracijska politika nekima će napuniti džepove do vrha!

Jeff Sessions
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions u četvrtak je navečer poništio plan administracije predsjednika Baracka Obame da se postepeno eliminiraju državni ugovori s privatnim zatvorima, piše The Independent.

Novi je državni odvjetnik u kratkom memorandumu kritizirao svoju prethodnicu Sally Yates i njezin ukaz koji je promijenio 'dugotrajnu politiku i praksu te naštetio mogućnosti Ureda za Zatvore da odgovori na buduće potrebe saveznog zatvorskog sustava'.

'Dakle, nalažem da se Ured za Zatvore vrati svom prethodnom pristupu', napisao je Sessions.

'Povratak na prethodni način postupanja omogućit će Uredu za Zatvore upravljanje populacijom koja obitava u saveznim zatvorima temeljem potrebe za kapacitetom', rekao je dužnosnik Ministarstva pravosuđa. Savezni Ured za Zatvore trenutno s privatnim zatvorskim institucijama diljem SAD-a ima 12 sklopljenih ugovora te u tim ustanovama obitava gotovo 21 tisuća ljudi.

Ministarstvo pravosuđa počelo je sklapati ugovore s privatnim zatvorima kada je broj ljudi u zatvorima od 1980. godine do 2013. godine narastao za 800 posto.

Uzimajući u obzir želju Donalda Trumpa da postroži imigrantsku politiku, The Independent nagađa da bi vlasnici privatnih zatvora mogli profitirati tijekom Trumpovog mandata. Ranije ovog tjedna Trumpova je administracija naredila Zaštiti carine i granice te Uredu za provođenje imigracije i carine da brzo privede i deportira sve imigrante bez važeće dokumentacije.

USA Today izvještava da je GEO Group, jedna od najvećih američkih tvrtki koja vodi komercijalne zatvore, donirala je 250 tisuća dolara za inauguracijsko slavlje Donalda Trumpa. Jedna od podružnica tvrtke GEO Group također je donirala novce kampanji Donalda Trumpa i to 225 tisuća dolara. CoreCivic, još jedna tvrtka koja vodi komercijalni zatvor potrošila je 250 tisuća kako bi proslavila Trumpovu inauguraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:27