GRUPA KERING

VLASNIK MODNE KUĆE GUCCI PRISTAO NA REKORDNU POREZNU NAGODBU S ITALIJOM Reputacija grupe kao socijalno osviještene pretrpjet će velik udarac

Kolekcija "Cruise" modne kuće Gucci koju potpisuje dizajner Alessandro Michele
 Jean-Paul Pelissier / REUTERS

Francuska grupa za luksuzne proizvode Kering poručila je u četvrtak kako su pristali platiti rekordnih 1,25 milijardi eura u nagodbi sa talijanskih poreznim vlastima koje su pratile poslovanje brenda Gucci.

Nagodba, o kojoj je prvo izvijestio Reuters, najveća je u povijesti talijanskih poreznih vlasti.

Kering, koji je nijekao neplaćanje poreza, ima gotovinu od oko 10 milijardi eura, prema podacima analitičara.

Slučaj sa sobom nosi i posljedice za reputaciju grupe koja je sebe dugo opisivala kao socijalno osviještene i ekološki prijateljske.

Vlasnik grupe, Francois-Henri Punault, obećao je 100 milijuna eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu, koju je nedavno uništio požar.

Talijanski istražitelji veliku su pažnju pridali brendu Gucci, koja donosi najveću dobit Keringu nakon sjajne obnove pod vodstvom dizajnera Alessandra Michelea.

Istražitelji su optužili Gucci da nije plaćao porez na oko jednu milijardu eura prometa između 2011. i 2017. godine. Guccijeve urede u Milanu i Firenci pretresla je policija krajem 2017.

Gucci je svoje prihode prijavio preko Keringove podružnice u Švicarskoj, Luxury Goods International te su talijanski istražitelji rekli da su shodno tome porezi trebali biti plaćeni u Italiji, a ne u Švicarskoj.

Kompanija je naglasila da će platiti kaznu, od 897 milijuna eura retroaktivnih poreza s kamatama i kaznama te da će ujedno platiti i dodatne poreze od 600 milijuna eura u 2019.

Prihvaćanjem nagodbe Kering je tako izbjegao plaćanje još više kazna i kamata za zakašnjelo plaćanje poreza, rekao je jedan izvor poznat sa tematikom.

Glavni ravnatelj Guccija Marco Bizzari i bivši ravnatelj Patrizio Di Marco i dalje su pod istragom "u svojstvu zakonskih predstavnika kompanije", potvrdio je Kering u četvrtak. Dodali su još kako su "uvjereni da će istrage razjasniti nedoumice".

Keringova nagodba dolazi u vrijeme velikog broja istraga u talijanskoj modnoj industriji, uključujući Armani i Bulgari, nakon poduže recesije gdje su se neke od najbogatijih kompanija našle pod nadzorom poreznih istražitelja.

Financijski tužitelji u Francuskoj nisu imali komentara na navode hoće li oni provesti slične istrage oko prihoda Keringova brenda Saint Laurent.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, u travnju 2018. je rekao kako porezne vlasti "očito" prate slučaj.

Kering je tada objavio da je njihovo poslovanje propisno pregledano, te da ih se ne tereti za porezne utaje u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2023 02:29