POVIJESNI TRANSFER

Vlasnik Šahtara prodao ukrajinskog nogometaša Chelseaju pa vrtoglavih 22.5 milijuna eura donirao braniteljima Azovstala

Prodaja Mudryka pobudila je miješane osjećaje. Sretan je što će predstavljati Ukrajinu u Premier ligi, ali ga ne želi izgubiti

Mykhailo Mudryk

 Ben Stansall/Afp

Rinat Ahmetov, vlasnik Šahtara i veliki prijatelj Darija Srne, zaradio je 20,5 milijuna funti od naknade za transfer ukrajinskog nogometaša Mykhayla Mudryka u Chelsea, a zatim je cijeli iznos donirao za pomoć ukrajinskim vojnicima i njihovim obiteljima, prenosi The Guardian.

Chelsea je u nedjelju pobijedio Crystal Palace rezultatom 1-0 u Premier ligi i iskoristio priliku da pokaže svog novog igrača na Stamford Bridgeu. Mudryk je potpisao ugovor na osam i pol godina, a na stadion je izašao ogrnut ukrajinskom zastavom. Chelsea je krilnog napadača platio početnih 70 milijuna eura s 30 milijuna eura dodataka.

Novac je Šahtaru prijeko potreban s obzirom na to da je protjeran iz svog doma u Donjecku, ali Ahmetov, najbogatiji ukrajinski biznismen prema Forbesu, jasno je dao do znanja da bez vojnika njegove zemlje ne bi bilo ni nogometa. Odlučio je napraviti financijsku gestu i pokrenuti projekt Srce Azovstala.

Azovstal je Ahmetova čeličana u Mariupolju gdje su ukrajinski borci tjednima pružali otpor ruskom bombardiranju prije nego je grad pao. Time je Azovstal postao simbol hrabrosti, izdržljivosti i neslomljivog duha ukrajinskog naroda.

- Želim zahvaliti cijelom svijetu na pomoći Ukrajini. O ukrajinskom nogometu možemo govoriti samo zbog ukrajinske vojske, ukrajinskog naroda i ogromne podrške koju smo imali u ovim nevjerojatno teškim vremenima. Jedini način za pobijediti zlo koje je došlo u naše domove je zajednički rad, rekao je Ahmetov.

Dodao je da 20,5 milijuna funti od Mykhaylove naknade za transfer donira vojnicima, braniteljima i njihovim obiteljima, a novac će se koristiti za pokrivanje različitih potreba, od pružanja medicinskog tretmana i psihološke pomoći do ispunjavanja specifičnih zahtjeva. Njime će upravljati neovisni stručni tim koji će raditi s braniteljima Azovstala, njihovim obiteljima, skrbnicima i volonterima.

- Ovo je početak Srca Azovstala, potpuno novog projekta koji će pomoć braniteljima Mariupolja i obiteljima poginulih vojnika. Njihovi činovi hrabrosti su bez premca, upravo njihova žrtva i hrabrost pomogli su obuzdati neprijatelja u prvim mjesecima rata, osiguravajući platformu za neizbježnu ukrajinsku pobjedu, kaže Ahmetov.

Prodaja Mudryka pobudila je u njemu miješane osjećaje. S jedne strane je sretan što će predstavljati Ukrajinu u Premier ligi, a s druge strane ne želi ga izgubiti jer mu trebaju kvalitetni igrači, da ostvari svoj cilj, da dovede Šahtar do europskih trofeja.

- Trebamo igrače poput Mykhayla u ukrajinskim klubovima koji se natječu na europskoj razini. Nažalost, to je trenutno nemoguće zbog nepravednog rata koji protiv nas vodi Ruska Federacija. I dalje sam potpuno siguran da ćemo poraziti agresora. Moramo učini sve da taj dan dođe što prije. Zauvijek smo dužni našim vojnicima, zaključio je Ahmetov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:39