StoryEditor
OBRATILI SE ANI BRNABIĆ

VLAST U BEOGRADU ŠUTI O ŠEŠELJU, OPORBENI LSV UPOZORAVA 'Njegovo zlo mora se zaustaviti jer bude li se šutjelo, zločini iz 90-ih mogu se ponoviti'

 
Vojislav Šešelj u Hrtkovcima 2018.
 REUTERS/Marko Djurica

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocijenila je u nedjelju „sramotnim“ što nije zabranjeno održavanje kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) u subotu u Hrtkovcima, a od premijerke Ane Brnabić da javnosti objasni zašto nadležna tijela nisu zabranila taj skup.

„Djelovanje Vojislava Šešelja od početka karakteriziraju mržnja i širenje straha. Ta politika dovela je do velikih nesreća u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, navodi LSV, čiji je predsjednik zastupnik u Skupštini Srbije Nenad Čanak.

Ta stranka ukazuje na to da je „epilog politike mržnje, koju je povodio Vojislav Šešelj“ presuda Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, kojom je vođa radikala „osuđen na 10 godina zatvora, zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog premještanja Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine“.

"Pogubne posljedice Šešeljeve politike osjećamo i danas. Naša država je obilježena zbog postupaka ovog osuđenika za ratne zločine", ocjenjuje LSV konstatirajući kako je „najgore što Šešelj ističe da bi ponovno radio sve što je devedesetih godina radio“.

Od predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić LSV zahtijeva da javnosti objasni zašto nadležni organi nisu zabranili Šešeljev skup u Hrtkovcima.

„Očekujemo od premijerke Brnabić da kaže je li na strani moderne i demokratske Srbije ili je na strani onih koji su devedesetih godina unesrećili građane Srbije i susjednih država. Šutnja državnih organa šalje veoma lošu sliku o našoj zemlji“, ukazuje LSV.

Ta stranka poručila je da se "Šešeljevo zlo mora zaustaviti jer bude li se šutjelo, zločini iz devedesetih se mogu ponoviti".

Kongres Srpske radikalne stranke, na kojem je Vojislav Šešelj ponovno izabran za vođu radikala, održan je u subotu u Hrtkovcima, pored Šešeljeve kuće koju je 2018. kupio u tom srijemskom selu uz koje se vežu traumatična sjećanja Hrvata protjeranih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Skup je održan usprkos ocjenama da se radi o provokaciji i zahtjevima DSHV-a te nekoliko građanskih udruga i organizacija da se kongres radikala zabrani, upravo zbog konteksta u kojem su Hrtkovci stavljani i u pravomoćnoj presudi haškog suda na 10 godina zatvora Vojislavu Šešelju.

Šešelj je sudionicima kongresa jučer poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena te zanijekao da je počinio zločin progona hrtkovačkih Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2020 15:48