‘MR.CASH MONEY‘

Vlasti očajne, čovjek našao nadrealnu rupu u njemačkom zakonu, godišnje otima državi preko 1,5 milijuna eura!

Već godinama traje borba za sprječavanje zlouporabe zakona, jer se priznavanje djeteta kasnije ne može poništiti ili opozvati

Jonathan A., zvan Mr. Cash Money, odabrao je njemački Dortmund kao mjesto svoje operacije

 Olaf Döring/Imagebroker/Profimedia/Olaf Döring/imagebroker/profimedia

Rupa u njemačkom zakonu stvorila je novu prijevaru pomoću “lažnih očeva”, zbog čega djeca i njihove majke kasnije dobivaju boravišne dozvole i socijalne naknade, javlja njemačka televizijska kuća ARD.

Jedan od muškaraca koji uspješno zloupotrebljava ovaj zakon je Jonathan A., koji na fotografijama pozira s luksuznim automobilima u Nigeriji. Sebe naziva “Mr. Cash Money”, iako vlasti u Dortmundu gdje je prijavljen, smatraju da je siromašan.

Prema informacijama ARD-Kontraste i rbb24-Recherch, Njemačka financira sveukupno 24 djece, koliko ih je priznao, od raznih žena uglavnom iz afričkih zemalja.

Najviše majki dolazi iz Nigerije, zemlje podrijetla Jonathana A. Budući da je on Nijemac, priznata djeca, njihove majke i drugi rođaci automatski imaju pravo ostati u Njemačkoj - što uključuje 94 osobe.

Ovakva situacija smatra se primjerom zlouporabe priznanja očinstva, a stručnjaci procjenjuju da je tijekom godina bilo desetaka tisuća takvih slučajeva.

Matični uredi, uredi za socijalnu skrb i službenici u veleposlanstvima prijavljuju imigracijskim vlastima samo specifične sumnjive slučajeve. Budući da u Njemačkoj ne postoji središnji matični registar zbog zaštite podataka, oni ne mogu vidjeti koliko je djece podnositelj zahtjeva već prethodno priznao.

Takvu provjeru mogu učiniti samo imigracijske vlasti, dok većinu očinstva ovjeravaju javni bilježnici. Axel Boshamer, zaposlenik imigracijskih tijela okruga Arnsberg, pretpostavlja da je broj neprijavljenih slučajeva iznimno velik.

- Lažno očinstvo je dopuštanje ljudima koji zapravo nemaju šanse za ostati u Njemačkoj, da ipak ostanu u zemlji. Spremni su platiti novac, obično osobi koja preuzme fiktivno očinstvo - objašnjava Boshamer, dodajući da se ne radi o kaznenom djelu.

Većina slučajeva, kaže, majke su iz zemalja zapadne Afrike i zapadnog Balkana. Vlasti rijetko uspijevaju otkriti kriminalni “poslovni model” koji stoji iza toga, ali berlinsko javno tužiteljstvo nedavno je podiglo optužnicu protiv deseteročlane skupine ljudi vijetnamskog podrijetla "zbog krijumčarenja putem lažnih brakova i priznanja očinstva".

Navodno su organizirali priznavanje očinstva za najmanje 20 djece iz Vijetnama kako bi za njih dobili dozvolu boravka u Njemačkoj i prikupili od majki pozamašnu svotu novca od 35 tisuća eura. Vlasti pretpostavljaju da u većini ovakvih slučajeva, očevi također primaju dugoročne socijalne naknade.

Prošle je godine, na zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova, vlada trebala predstaviti nacrt prilagodbe važećeg zakona o priznanju očinstva. Već se godinama bore za sprječavanje zlouporaba jer se priznavanje djeteta kasnije ne može poništiti ili opozvati.

Vlasti iz NRW-a predstavile su vlastiti nacrt zakona 2017. godine, koji je kasnije propao u Saveznom vijeću. Nacrt je, između ostalog, uključivao kontrole imigracijskih vlasti u slučajevima u kojima je pravo na boravak majke legaliziran potvrđivanjem očinstva.

Tvrdili su da je "učestalost ovakvih slučajeva bila procijenjena na četveroznamenkasti broj", za što su smatrali da stavlja “godišnji teret poreznih obveznika u cijeloj zemlji” na preko 150 milijuna eura.

U slučaju Jonathana A., pretpostavlja se da su troškovi koje stvara otprilike 1,5 milijuna eura godišnje. Tijekom policijskih istraga otkriveno je da je također u jednom mjesecu primio državne beneficije u iznosu od preko 22 tisuće eura, ali nije još poznato koliko je ukupno novaca dobio iz državne blagajne, zbog zaštite podataka.

Harald Dörig, dugogodišnji bivši sudac Saveznog upravnog suda u području imigracijskog zakona, vidi pravnu rupu kao "neadekvatnu regulativu" koja se "rijetko događa".

- To je razlog zašto moramo ugraditi neke preduvjete - smatra Dörig.

Odgovarajući na zahtjev ARD-Kontraste, ministarstvo je najavilo da će novi nacrt zakona biti predstavljen već ovog tjedna. U međuvremenu, Jonathan A., navodni otac 24 djece, već je podnio zahtjev za još dva priznanja očinstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 15:31