'U BUDUĆNOSTI ĆE BITI I VIŠE'

Vlasti Republike Srpske organizirale su u Banjoj Luci proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta, iako je Ustavni Sud BiH praznik proglasio neustavnim

Proslava "Dana Republike Srpske" iz 2019. godine u Banja Luci
 STR / AFP

Vlasti Republike Srpske organizirale su u četvrtak u Banjoj Luci proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine takav praznik proglasio neustavnim, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom prigodom uzdiže RS na razinu samostalne države.

"Po definiciji RS je od 9. siječnja 1992. godine do danas, a tako će biti i u budućnosti još više, država. Država se definira kao prostor koji naseljava narod koji ima izvršnu i zakonodavnu vlast i pokazuje sposobnost vladati tim prostorima", kazao je Dodik u intervjuu za provladinu Alternativnu televiziju (ATV).

Dodik ustraje na stajalištu da se ne smije odustati od planova da RS i de facto postane neovisna. Ističe da RS već sada ima sva obilježja državnosti osim članstva u Ujedinjenim narodima i dodaje da je neutemeljeno "nametanje BiH kao države".

Predsjednica RS Željka Cvijanović u četvrtak je uručila entitetska odličja, a među dobitnicima je ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin s obrazloženjem da je zaslužan za jačanje odnosa RS i Srbije.

Vulin je u Banjoj Luci kazao da to doživljava kao priznanje Srbiji "koja ne oklijeva da svojoj RS uvijek pomogne" čime sugerira neizravno da je Beograd spreman za to uporabiti sva sredstva uključujući vojsku.

"Ovo je nada da će svi Srbi biti ujedinjeni", kazao je srbijanski ministar obrane i usput govorio i o bijegu članova svoje obitelji "u 'Oluji' ispod ustaške kame".

Ustvrdio je da se obilježavanju 9. siječnja raduju "u Srbiji pod vodstvom Aleksandra Vučića" pa je stoga za Beograd očuvanje i sigurnost RS "vrhovni prioritet". I zato se više neće dogoditi "ni Oluja ni Jasenovac", rekao je Vulin.

"Srpski narod ima svoju vojsku. O RS se ima tko brinuti i čuvati je... RS ima svoju Srbiju, a Srbija svoju RS", poručio je Vulin.

Obilježavanju 9. siječnja u Banjoj Luci priključio se i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej koji je u tom gradu predvodio i liturgiju.

Tijekom dana planirana je i parada kroz središte Banje Luke na kojoj će sudjelovati pripadnici enitetske policije.

Vlasti RS 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika iz skupštine tadašnje SR BiH jednostrano proglasila tvorevinu pod nazivom "srpska republika BiH".

Bio je to pokušaj sprječavanja proglašenja samostalnosti BiH i dio scenarija po kojemu je tu bivšu federalnu jedinicu u sastavu SFRJ trebalo zadržati u sastavu velike Srbije.

Ustavni sud BiH je zaključio da obilježavanje 9. siječnja vrijeđa prava Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS jer predstavlja praznik samo jednog naroda i naredio vlastima u RS da kao dan entiteta utvrde neki drugi datum no one su sudski pravorijek odbile provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 13:57