KORONAVIRUS U BiH

VLASTI REPUBLIKE SRPSKE: STANJE JE POD KONTROLOM Dječak ima blage simptome, testirat će se učenici iz njegovog razreda, a škola se zatvara na dva dana

 Seung-il Ryu / NurPhoto / AFP

SARAJEVO - Osnovna škola Branka Ćopića u Banjoj Luci, kod čijeg je učenika utvrđena zaraza koronavirusom, bit će zatvorena do kraja tjedna, a preventivno testiranje zasad će biti provedeno samo na djeci koja idu u isti razred s oboljelim dječakom, najavila je u četvrtak ministrica obrazovanja Republike Srpske Natalija Trivić.

Nakon što je ranije tijekom dana potvrđeno kako su u BiH, odnosno u Banjoj Luci, zabilježeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom, Trivić je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo potvrdila da se poduzimaju preventivne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Ona je ustvrdila kako je stanje pod nadzorom te da nema razloga za paniku niti za prekid nastave u svim školama.

Poduzete mjere uključuju dezinfekciju svih prostorija škole čiji je učenik dječak koji je zaražen i koji, prema tvrdnjama liječnika, trenutačno ima blage simptome bolesti, kao i njegov otac koji se, po svemu sudeći, virusom zarazio u Italiji, gdje radi.

Simptome bolesti osjetio je po dolasku u Banju Luku, gdje se sam javio liječnicima, a nadzor koji je potom proveden potvrdio je prisutnost virusa i kod njegova sina.

"Škola će biti zatvorena naredna dva dana kako bi se eliminirao svaki rizik i stvorili uvjeti za nastavak rada", kazala je ministrica navodeći što vlasti sada poduzimaju.

Kazala je i kako je donesena odluka da se preventivnom testiranju podvrgnu djeca iz razreda u kojemu je i dječak kod kojega je potvrđena prisutnost koronavirusa.

Procjena je kako za sada nema potrebe da se testiranja provedu nad svim učenicima, no provjerit će se s kim je sve zaraženi dječak bio u kontaktu.

U drugim dijelovima BiH za sada nisu registrirani drugi slučajevi zaraze koronavirusom, no entitetske vlasti pozvale su građane da poduzmu nužne mjere opreza poput pojačane osobne higijene, a na raspolaganju su im i posebne telefonske linije radi konzultacija u slučaju sumnje na zarazu.

BiH nema ministarstvo zdravstva na državnoj razini pa sve mjere moraju koordinirati ministarstva dvaju entiteta, a u Federaciji BiH u to su uključena i ministarstva deset županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 23:52