PLIJENIDBA

VLASTI U ARIZONI POKUŠALE ILEGALNO UBIJATI OSUĐENIKE Nestalo lijekova za izvršenje smrtnih kazni, pa su probali zaobići pravila...

 txking/iStock

Savezna država Arizona pokušala je ilegalno uvesti lijek koji se koristi pri izvršavanju smrtnih kazni, no nisu uspjeli jer savezni agenti zaustavili pošiljku u zračnoj luci u Phoenixu, prenosi Boing Boing.

Associated Press, koji je došao do dokumenata narudžbe i koji je priču prvi objavio tvrdi da je Arizona platila 27 tisuća dolara za natrijev tiopental, anestetik koji se koristio za administriranje smrtnih kazni, no koji tvrtke s dozvolom Agencije za hranu i lijekove (FDA) više ne proizvode.

Kada su lijekovi stigli u Međunarodnu zračnu luku u Phoenixu putem zrakoplova British Airwaysa u srpnju, zaplijenjeni su te su ih savezni službenici zadržali. 'Uprava za kaznionice osporava zakonski autoritet FDA-u u zadržavanju lijekova koji pripadaju saveznoj državi', rekao je glasnogovornik Uprave za kaznionice Andrew Wilder.

Arizona i druge države koje izvršavaju smrtne kazne imaju poteškoće pri nabavi legalnih lijekova već nekoliko godina budući da ih europske tvrtke odbijaju prodavati, a u tu kategoriju ulazi i natrijev tiopental. Države su zbog toga morale mijenjati kombinacije lijekova koje koriste za smrtonosne injekcije, a u nekim slučajevima morale su i odgoditi izvršenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:51