ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ

‘Vlasti u Kini provode prisilne sterilizacije žena. Na djelu je demografski genocid nad Ujgurima‘

Objava izvještaja najvjerojatnije će razbjesniti Peking, koji poriče da ugrožava prava etničkih skupina u Xinjiangu
Ujgurka u Urumqiju u regiji Xinjiang
 Peter Parks

Njemački istraživač Adrian Zenz u izvještaju objavljenom u ponedjeljak tvrdi da kineske vlasti provode prisilne sterilizacije žena kako bi, naočigled, smanjili rast etničkih manjina u regiji Xinjiang, prenosi The Guardian.

Izvještaj koji se temelji na kombinaciji službenih podataka iz regije, dokumenata o politikama i intervjuima sa ženama pripadnicama etničkih manjima nagnao je parlamentarce iz Sjeverne Amerike, Europe i Australije da pozovu Ujedinjene narode (UN) da istraže politiku Kine u toj regiji.

Objava izvještaja najvjerojatnije će razbjesniti Peking, koji poriče da ugrožava prava etničkih skupina u Xinjiangu te koji je u ponedjeljak Zenzove tvrdnje nazvao neutemeljenima.

Kinu se optužuje da je više od milijun Ujgura i drugih većinom muslimanskih manjina zatvorila u kampove za "ponovno obrazovanje". Peking te ustanove opisuje kao edukativne centre koji za cilj imaju odvraćanje ljudi od pristupanja terorističkim skupinama.

Zenz kaže da se Ujgurkama i drugima ženama iz manjinskih skupina prijeti zatvaranjem u logore ako ne prekinu trudnoće koje nisu u skladu s kvotama. Stručnjaci koji su sudjelovali na UN-ovom panelu koji je istraživao spomenute ustanove citirali su Zenzove objave o kampovima, koje je on temeljio na javnim dokumentima koje je pronašao na kineskom internetu.

Prema Zenzovom izvještaju, ženama koje su rodile manje od dvoje djece, zakonskog limita, prisilno je ugrađivana intrauterina kontracepcija, odnosno spirale. Neke su žene rekle da ih se nagovaralo na sterilizaciju. Bivše zatvorenice kampova rekle su da su dobivale injekcije kojima im se prekidala menstruacija ili koje su dovodile do krvarenja kakvo nastupa kada se uzimaju sredstva za kontracepciju.

Dokumenti vlade koje je proučavao Zenz otkrili su da se žene iz manjinskih skupina u nekim ruralnim zajednicama često slane na ginekološke preglede te da ih se dva puta mjesečno podvrgavane testovima za trudnoću.

Zenz je otkrio da broj stanovništva u okruzima u regiji Xinjiang u kojima većinom žive etničke manjine između 2017. i 2018. godine rastao puno manje od onog u okruzima u kojima su dominirali Han Kinezi. Ujgurski aktivisti tvrde da Kina logore koristi za "pranje mozgova" Ujgura koje za cilj ima uništenje njihove kulture i islamskog identiteta. "Postoji bojazan, koji je utemeljen na ovim otkrićima, da Peking provodi politiku nečega što bi se na fundamentalnoj razini moglo okarakterizirati kao demografski genocid, kako ga definira UN", rekao je Zenz.

Međuparlamentarni savez o Kini (IPAC), skupina članova parlamenata Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Australije iz raznih političkih stranaka u ponedjeljak je rekao da će tražiti istragu događanja u Xinjiangu kako bi se utvrdilo jesu li u toj regiji počinjeni zločini protiv čovječnosti ili genocid.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su Zenzove tvrdnje neosnovane te kaže da iza njih stoje akteri "skrivenih motiva". Glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian napao je medije jer "smišljaju lažne informacije o Xinjiangu". "Stanje u toj regiji je stabilno i harmonično", dodao je.

Udruga za zaštitu prava Svjetski ujgurski kongres rekla je da Zenzov izvještaj pokazuje da politika Komunističke stranke Kine ima "genocidne" elemente te pozvala međunarodnu zajednicu da se suprotstavi Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:23