MASAKR U PARIZU

VOĐA AL-QA'IDE U JEMENU 'Mi smo napali redakciju Charlie Hebdoa i ubili 17 ljudi'

Na naslovnici se nalazi karikatura uplakanog proroka Muhameda koji drži natpis 'Ja sam Charlie'
 AFP

Novo izdanje francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo izašao je u srijedu s karikaturom uplakanog proroka Muhameda koji drži natpis 'Ja sam Charlie' na naslovnici, a iznad njega stoji natpis 'Sve je oprošteno'.

Karikaturu potpisuje Luz, a časopis koji se na meti islamista našao upravo zato što je često crtao Muhamedove karikature, izašao je u tri milijuna, umjesto planiranih milijun primjeraka, budući da je distributer lista bio zatrpan zahtjevima iz Francuske i iz inozemstva.

Nakon što je časopis u prvim minutama nakon dolaska na kioske rasprodan, izdavač je odlučio kako će povećati nakladu s tri na pet milijuna primjeraka.

- Drago nam je što smo to učinili i u što smo to uopće uspjeli. Bilo je teško napraviti naslovnicu, jer je trebala sadržavati nas i događaje s kojima smo proteklih dana bili suočeni, rekao je glavni urednik Gerard Biard te dodao da je izdanje napravljeno s radošću ali ujedno i velikom tugom.

Izvan Francuske, poznati listovi poput Washington Posta, Frankfurter Allgemeinea, Corriere della Sera i Guardiana kazali su da će prikazati spornu karikaturu.

- Teroristi su jednom bili djeca, crtali su kao i mi, kao i sva djeca, a onda su jednog dana izgubili smisao za humor. Možda će dijete u njima moći pogledati na svijet s distance, jer to je Charlie - onaj koji crta svijet s male distance. Stoga sam crtao govoreći sam sebi: 'Ja sam Charlie'. Ovo nije naslovnica koju je svijet želio da nacrtamo, ovo je naša naslovnica. Ovo nije naslovnica koju su teroristi željeli da nacrtamo, i nema terorista na njoj, samo muškarac koji plače: Muhamed. Oprostite što smo opet nacrtali Muhameda, no Muhamed kojeg smo nacrtali je Muhamed koji plače nad ovim što se dogodilo - objasnio je Luz kako je nastala karikatura.





Islamska država kazala je kako je objavljivanje nove Muhamedove karikature 'ekstremno glup potez'. U međuvremenu je jemenski ogranak Al Qa'ide preuzeo odgovornost za prošlotjedni napad na francuski satirični list Charlie Hebdo u kojem je poginulo 12 zaposlenika poručivši da se radi o odgovoru na vrijeđanje proroka Muhameda, prema video snimci koja je objavljena na YouTubeu.

- A što se tiče blagoslovljene pariške bitke mi, organizacija Al Qa'ida na arapskom poluotoku, preuzimamo odgovornost za tu osvetničku operaciju za Božjeg proroka, kazao je Naser bin Ali al-Ansi iz jemenskog ogranka Al Qa'de na snimci.

- Već 22 godine nema broja u kojem nismo objavljivali karikature pape, Isusa, svećenika, rabina, imama i Muhameda i bilo bi čudno da ih nema' i u ovome broju, rekao je ranije Richard Malka, glasnogovornik tog tjednika.

- Nipošto nećemo popustiti, inače sve ne bi imalo smisla. Stanje duha 'Ja sam Charlie' uključuje i 'pravo na uvredu', istaknuo je.

Malka je u razgovoru za radio Europe 1 odlučno odbio optužbe za islamofobiju, rekavši da Charlie Hebdo nije 'nasilan, nego nepristojan' list.

U napadu dvojice francuskih džihadista na list u srijedu ubijeno je 12 ljudi, među kojima sedmero članova redakcije Charlieja Hebdo.

Tjednik je prije napada bio na rubu stečaja zbog slabe prodaje. U studenome je uputio poziv za donacije, ali je pod kraj godine uspio prikupiti tek nekoliko desetaka tisuća eura, a trebao mu je milijun.

'TERORIZAM JE ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI' Turski oporbeni dnevnik objavio 4 stranice Charlie Hebdoa

ISTANBUL - Turski oporbeni dnevnik Cumhuriyet objavio je u srijedu nakon zadnje noćne kontrole policije četiri stranice prvog broja francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo nakon napada koji je opustošio redakciju.

U potpunosti prevedene na turski te četiri stranice, integrirane u središnji dio dnevnika, preuzimaju glavni dio članaka i karikatura Charlieja, uključujući njegovu naslovnu stranicu s prorokom Muhamedom ali na unutarnjoj stranici.

Na Luzovu crtežu, Muhamed sa suzom u oku drži natpis "Ja sam Charlie", slogan milijuna prosvjednika u Francuskoj i inozemstvu protiv džihadističkih napada sa 17 ubijenih u tri dana.

U kratkom tekstu politički komentator Cumhuriyet Hikmet Cetinkaya opisuje karikaturu.

Dodaje nekoliko riječi: "Opet ponavljam, terorizam je zločin protiv čovječnosti, kojeg god podrijetla bio".

Nakon što je ga je u utorak najavio glavni urednik Charlie Hebdoa Gerard Biard, objavljivanje tog umetka u Turskoj pomno nadziru islamsko-konzervativne turske vlasti koje su često osuđivale "provokacije" francuskog tjednika.

Objavljivanje karikatura Muhameda izazvalo je oštre kritike na dnevnik u Turskoj.

Savez ulema protiv nove naslovnice Charlie Hebdoa

DOHA - Svjetski savez muslimanskih ulema, predvođen propovjednikom Jusefom al-Karadauijem, ocijenio je da "nije mudro" objaviti nove crteže proroka Muhameda, kao što to u srijedu čine brojne novine u svijetu, iz solidarnosti s Charlie Hebdoom.

"Nije ni razumno ni logično ni mudro objaviti crteže i filmove koji vrijeđaju proroka ili napadaju islam", piše u dugom priopćenju ta organizacija sa sjedištem u Kataru kojom predsjedava katarski propovjednik egipatskog podrijetla Jusef al-Karadaui, smatran sivom eminencijom Muslimanskog bratstva.

"Ako se slažemo da su počinitelji napada manjina koja ne predstavlja ni islam ni muslimane, kako se na to može odgovarati djelovanjem koje nije usmjereno na njih nego protiv proroka kojeg poštuje milijardu i pol muslimana?", pita se organizacija u tekstu objavljenom kasno u utorak.

Po Svjetskom savezu ulema, objavljivanje takvih crteža samo će "dati kredibilitet tezi počinitelja napada po kojoj je Zapad protiv islama".

Ta objavljivanja samo će "potpiriti mržnju, ekstremizam i tenzije", nastavlja organizacija.

Preživjeli iz Charlie Hebdoa u srijedu su izdali prvi broj nakon napada s naslovnicom koja prikazuje Muhameda sa suzom u oku i natpisom "Je suis Charlie". ( Hina)

Dan tišine

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka pozvao je hrvatske novinare i redakcije da se danas od 11.30 do 12 sati pridruže akciji HND-a, "Dan tišine", u spomen na krvavi masakr kojeg su u pariškoj redakciji Charlie Hebdo izveli islamistički teroristi pritom ubivši 12 osoba.

U hrvatskim medijima će se na zatamljenim ekranima pojaviti tekst kojim novinari odaju počast stradalim kolegama.

"Dan tišine - Prije točno tjedan u 11,30 sati započeo je masakr u redakciji francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo. Ubijeno je 12 osoba. Odajemo počast svim kolegama koji su izgubili živote zbog riječi i slike koje su prenijeli. Danas želimo jasno poručiti svima da se protiv misli i govora ne mogu obračunavati silom. Danas želimo ukazati na to kako bi naš svijet izgledao bez novinara, medija i informacija."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:03