ISTRAGA UBOJSTVA

Vođa Bjeloruske kuće koja pomaže prebjezima pronađen mrtav u Ukrajini: ‘Vidjeli smo da ga prate‘

Šišovi prijatelji kazali su da je u posljednje vrijeme bio praćen, objavila je bjeloruski novinar Tadeusz Gizcan na Twitteru
 Instagram

Čelnik organizacije Bjeloruska kuća koja pomaže ljudima da pobjegnu iz Bjelorusije pronađen je mrtav u blizini svog doma u susjednoj Ukrajini.

Tijelo Vitalija Šišova ugledali su prolaznici kako visi u parku u Kijevu, dan nakon što se nije vratio kući s trčanja. Policija je otvorila istragu o ubojstvu te istražuje je li Šišov ubijen nakon čega je namješteno da njegova smrt izgleda kao samoubojstvo.

Ukrajina, Poljska i Litva postale su glavne destinacije progonjenima nakon osporavanih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji u kolovozu 2020.

Šišovi prijatelji kazali su da je u posljednje vrijeme bio praćen, objavila je bjeloruski novinar Tadeusz Gizcan na Twitteru u ponedjeljak.

Policija je izvijestila da je pronašla Šišov mobitel i osobne stvari na mjestu ubojstva te ispituje sve s kojima je bio u kontaktu o njegovim aktivnostima u proteklih nekoliko tjedana.

Šišov je napustio svoj dom u ponedjeljak ujutro, pretpostavljalo se da je išao trčati s obzirom na to da kasnije nije pronađena njegova sportska oprema, kazali su njegovi kolege iz Bjeloruske kuće u Ukrajini koji su ga sami počeli tražiti po šumi gdje je inače trčao.

Obavio je nekoliko poziva, no svaki put bi prekinuo kad bi se netko javio, dodali su.

Inače, Bjeloruska kuća u Ukrajini pomaže Bjelorusima pronaći smještaj, posao te im pruža pravne savjete, navodi se na stranicama udruge.

U međuvremenu su dužnosnici Bjeloruskog olimpijskog odbora (BOO) u nedjelju navodno pokušali oteti sprintericu Kriscinu Cimanovskaju (24) i prisilno je vratiti u domovinu nakon što je javno kritizirala vodstvo atletske momčadi.

Olimpijku su Japanci sakrili u 'sigurnu kuću' nakon čega joj je Poljska zagarantirala humanitarnu vizu.

U svibnju ove godine predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je da avion Ryanaira, u kojem se nalazio opozicijski aktivist Roman Protaševič, prisilno sleti u Minsk zbog dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Protaševič i njegova djevojka su uhićeni, a Lukašenkov potez je naišao na oštre reakcije EU-a, Velike Britanije i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:13