OSRAMOĆENI GURU

Vođa gnjusnog kulta dobio 120 godina zatvora. Držao je seksualne robinje i žigosao ih!

Među Raniereovim sljedbenicima našla se i američka glumica Allison Mack, poznata po ulozi u popularnoj seriji "Smallville"
Toni Natalie, bivša djevojka Keitha Rainierea nakon izricanja kazne
 Kena Betancur/AFP

Keith Raniere (60), osramoćeni guru samopomoći i vođa kulta NXIVM (čita se "neksium"), osuđen je na 120 godina zatvora jer je neke sljedbenice žigosao i pretvarao u seksualne robinje, piše Associated Press.

Tužiteljstvo je za Ranierea tražilo doživotan zatvor, dok su njegovi odvjetnici smatrali da je kazna od 15 godina prikladna. Šezdesetgodišnjak tijekom suđenja i izricanja kazne nije iskazao kajanje, a njegovi su odvjetnici prije izricanja kazne rekli da njihovom klijentu "nije žao zbog ponašanja i odluka".

Sudac Nicholas Garaufis Ranierea je prilikom izricanja kazne nazvao "okrutnim i upornim", a njegove zločine "osobito šokantnima" jer su mu mete bile djevojke i mlade žene.

Izrečena kazna kulminacija je višegodišnjeg razotkrivanja Ranierea i NXIVM-a, samoprozvane tvrtke za mrežni marketing (eng. multi-level marketing) koja je svoje seminare za privatni i poslovni boljitak polaznicima naplaćivala više tisuća dolara.

Među polaznicima seminara našli su se milijunaši i holivudske glumice koji su bili spremni istrpjeti sramoćenje i obvezati se na poslušnost Raniereu.

NXIVM-om su se bavile dvije dokumentarne serije - HBO-ov "Zavjet" i Starzova "Zaveden: Unutar kulta NXIVM".

Tužiteljstvo je reklo da je Raniere vodio organizaciju koja se ponašala poput zločinačke. Svoje je suurotnike kontrolirao tako je kod njih proizvodio osjećaje sramote i grižnje savjesti, a oni su mu potom pribavljali seksualne partnerice. Raniere je osuđen za reketarenje, krijumčarenje ljudi bez dozvole za boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, trgovanje ljudima sa svrhom seksualnog iskorištavanja, iznudu i ometanje pravde.

Tužitelji su rekli da je Raniere 2005. godine započeo seksualnu vezu s 15-godišnjakinjom te da je drugu tinejdžericu u jednoj sobi držao gotovo dvije godine.

Ranierea su sljedbenici zvali "Predvodnikom", a kako bi mu odali počast, oformili su tajno sestrinstvo sačinjeno od "robinja" koje su žigosane njegovim inicijalima i kojima je naređeno da se s njime seksaju. Žene su pod prisilom o sebi otkrivale kompromitirajuće podatke koje bi se potencijalno mogle koristiti protiv njih ako bi ikada napustile NXIVM.

Među Raniereovim sljedbenicima našla se i američka glumica Allison Mack (38), poznata po ulozi u popularnoj seriji "Smallville". Financijerka NXIVM-a Clare Bronfman (41), jedna od nasljednica bogatstva koje je stvorila multinacionalna tvrtka za prodaju alkoholnih pića Seagram osuđena je na sedam godina zatvora za svoju ulogu u NXIVM-u. Mack je priznala krivnju za svoje zločine i čeka izricanje zatvorske kazne.

Bivša članica NXIVM-a India Oxenberg (29), kći glumice Catherine Oxenberg (59; "Dinastija"), Ranierea je nazvala "privilegiranom malom princezom" i seksualnim predatorom, a lamentirala je da će možda do kraja života na svojoj koži nositi njegove inicijale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:11