NAKON TRUMPOVE IZJAVE

Vođa republikanaca u Senatu obećao miran prijenos vlasti nakon predsjedničkih izbora

‘Pobjednik izbora 3. studenoga bit će inauguriran 20. siječnja‘, kako je predviđeno, napisao je na Twitteru Mitch McConnell
Mitch McConnell
 Drew Angerer/Getty images/AFP

Vođa republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell obećao je u četvrtak miran prijenos vlasti nakon predsjedničkih izbora pošto je predsjednik Donald Trump odbio obvezati se na to u slučaju da ga 3. studenoga pobijedi demokrat Joe Biden.

"Pobjednik izbora 3. studenoga bit će inauguriran 20. siječnja", kako je predviđeno, napisao je na Twitteru Mitch McConnell.

"Obavit će se mirna tranzicija kao i svake četiri godine od 1792.", rekao je.

"Morat ćemo pričekati i vidjeti što će se dogoditi", odgovorio je predsjednik Donald Trump na novinarsko pitanje "Pobijedite li, izgubite ili se povučete s izbora, hoćete li se danas ovdje obvezati na miran prijenos vlasti nakon izbora?".

Trump je zatim dodao da će se "vlast nastaviti".

Te nejasne izjave Donalda Trumpa dane su u napetu ozračju samo šest tjedana prije izbora.

Republikanac Trump zaostaje u anketama za demokratskim kandidatom Joeom Bidenom koji je odmah reagirao na Trumpovu izjavu podsjetivši da je aktualni stanar Bijele kuće sličnu prijetnju izrekao i prije izbora 2016. na kojima je pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Republikanski senator Mitt Romney koji se redovito suprotstavlja predsjedniku također je reagirao.

"Miran prijenos vlasti temelj je naše demokracije: bez toga bili bismo Bjelorusija. Svaka naznaka nekog predsjednika da bi mogao izostaviti tu obvezu zajamčenu ustavom nezamisliva je i neprihvatljiva", napisao je Romney na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:24