MITCH McCONNELL

Vođa većine poziva Senat da poništi veto Donalda Trumpa na proračun za obranu

Senat se okupio u utorak na rijetkoj sjednici na kraju godine kako bi razmotrio to pitanje
Donald Trump
 Saul Loeb/AFP

Vođa većine u američkom Senatu Mitch McConnell pozvao je u utorak Senat da poništi veto predsjednika Donalda Trumpa na proračun za obranu, zakonski prijedlog u visini od 740 milijardi dolara, ističući da se ne može dopustiti da proračun za američku vojsku ne bude usvojen.

Senat se okupio u utorak na rijetkoj sjednici na kraju godine kako bi razmotrio to pitanje te odlučio hoće li povećati pomoć američkim građanima zbog pandemije koronavirusa sa 600 na 2000 američkih dolara.

McConnell, glavni republikanac u Senatu, odbio je popustiti Trumpovim zahtjevima u vezi proračuna za obranu.

„Za hrabre muškarce i žene u američkim oružanim snagama, neuspjeh jednostavno nije opcija”, rekao je, pozivajući kolege da na glasanju u srijedu podrže taj prijedlog zakona.

McConnell je blokirao razmatranje mjere o povećanju pomoći građanima na 2000 dolara, ali je sugerirao da će Senat barem razmotriti to pitanje zajedno s još dva koja je Trump postavio, a koja se odnose na ograničenja za velike tehnološke kompanije i integritet izbora.

„Ovaj tjedan Senat će započeti proces da ta tri prioriteta dođu u fokus”, rekao je.

Trump je vetom prijedlog zakona o proračunu za obranu vratio u Kongres.

Zastupnički dom u ponedjeljak je veto poništio, a ako Senat to podrži, postat će zakon. To će biti prvi takav slučaj u Trumpovu mandatu.

Trump je objasnio da je stavio veto na prijedlog zakona jer se protivi odredbi o preimenovanju vojnih baza nazvanih po generalima koji su se borili za Konfederaciju tijekom Američkog građanskog rata, savez južnih država koje su podržavale ropstvo. Traži također da se tim zakonskim prijedlogom ograniči zakonska zaštita za društvene mreže, koje smatra svojim neprijateljima. To pitanje nije povezano s nacionalnom sigurnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:00